ZFF: Cjelodnevne projekcije uoči velike završnice

Kultura 20. stu 202110:46 0 komentara
Demjan Rožman/ZFF

Zagreb film festival uoči večerašnje dodjele nagrada, kojom će završiti njegov natjecateljski dio, donosi cjelodnevne projekcije filmova iz svih programa, ali i premijeru novog filma bosansko-hercegovačkog redatelja Danisa Tanovića.

Subotnji program počinje u 11 sati u kinu Tuškanac, gdje festiva za djecu KinoKino, koji se održava u okviru ZFF-a, donosi program kratkih animiranih filmova za djecu predškolske dobi “Moj prvi odlazak u kino”. Bit će tu i program kratkih igranih filmova za djecu “Svaki dan otkrivam, za uzrast od sedam godina, od 13 sati.

U Uraniji su na programu tri dugometražna naslova iz natjecateljskog programa, danski “Busterov svijet” o malom mađioničaru velikog srca u 11 sati, islandski “Birta” u 15 sati i belgijsku svemirsku avanturu “Spaceboy” u 18 sati.

Kao središnje događanje pretposljednjeg festivalskog dana najavljuje se velika festivalska završnica u Kinu SC u 20 sati uz proglašenje pobjedničkih naslova 19. ZFF-a i projekcija izvankonkurentskog filma “Deset u pola”.

Riječ je o novom filmu, komediji Oskarovca Danisa Tanovića, kojeg pokreće vječno pitanje kada netko posjeti Sarajevo: Gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi?

Radnja je smještena u svibanj ove, pandemijske godine. Jedno jutro, u Enesovu (Branko Đurić) pečenjarnicu ulazi Zagrepčanka u potrazi za najboljim ćevapima u Sarajevu. On je pošalje kolegi Izi (Izudin Bajrović) kako bi mu pružio užitak tradicionalne jutarnje kave nakon prve poslužene mušterije.

Enesova bezazlena gesta izaziva neočekivani raspad poslovnih i privatnih života dvaju prijatelja, ali i čitavoga grada, napominje se u najavi filma.

Uz Danisa Tanovića, na hrvatsku premijeru filma stižu scenarist Nikola Kuprešanin, direktor fotografije Damir Šagolj te glumci Izudin Bajrović, Branko Đurić, Anja Matković, Kerim Čutuna, Almir Palata i Goran Navojec.

U Kinu SC u 15 sati gledatelje očekuje repriza talijanskog filma iz programa Velikih 5, “Sestre Macaluso”, kronika Emme Dante o vremenu, prolaznosti, sjećanju i stvarima, koja se temelji na redateljičinoj nagrađivanoj kazališnoj drami.

Također reprizno u 17 sati u Kinu SC prikazuje se laureat Venecijanskog festivala, “Događaj” Audrey Diwan, adaptacija poluautobiografskog romana francuske spisateljice Annie Ernaux u kojem secira vlastito iskustvo abortusa.

Posljednji naslov iz programa Ponovno s nama, na programu kina Tuškanac u 19,30 sati je “Amira, novi film egipatskog redatelja Mohameda Diaba, drama o potrazi za identitetom u prostoru premreženom konfliktima.

U središtu priče je tinejdžerica Amira (Tara Abboud) sa Zapadne obale začeta prokrijumčarenom spermom palestinskog zatvorenika koji služi doživotnu kaznu u izraelskom zatvoru. Međutim, Amirin život okreće se naglavačke kad posumnja da čovjek kojeg idealizira možda nije njezin otac.

Još dva filma iz tog programa mogu se vidjeti u subotu u kinu Tuškanac: ljubavna melodrama “Najgora osoba na svijetu” Joachima Triera u 17 sati te obiteljska drama “Nemirni” Joachima Lafossea u 22 sata. Film “Chiara” Jonasa Carpignana iz istog programa prikazuje se u Teatru &TD u 18 sati.

Mreža festivala jadranske regije u Teatru &TD, u 20,30 sati prikazuje mađarski film “Prirodno svjetlo” Dénesa Nagyja, koji je u Berlinu nagrađen za najboljeg redatelja. Sa ZFF-a kažu da je riječ o surovoj drami o izdržljivosti i psihičkom danku rata u kojoj se zrcali vizualno nasljeđe Andreja Tarkovskog.

Program ZFF-a namijenjen profesionalcima, Industrija, u suradnji s Restartom donosi masterclass snimatelja Vanje Černjula koji je diplomirao snimanje na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a prve snimateljske korake napravio na dokumentarcima, i kao ratni reporter.

Televizijsku karijeru počeo je snimanjem pilota za seriju “Ružna Betty”, nakon čega su mu se počele otvarati prilike na američkoj televiziji (Televizijska posla, Sestra Jackie, Bored to Death, Narančasta je nova crna). Dvaput je nominiran za nagradu Emmy. Za rad na epizodi serije “Marco Polo” ovjenčan je nagradom Društva američkih snimatelja, čiji je i član. Živi u New Yorku.

Na svom zagrebačkom masterclassu, koji se održava u Kazališnoj dvorani ADU od 15 do 17 sati i otvoren je za javnost, govorit će o filmskim i televizijskim projektima koji su obilježili njegovu filmografiju i o svom profesionalnom putu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!