ZFF: Dan prije dodjele nagrade filmovi na važne teme današnjice

Kultura 19. stu 202110:26 0 komentara
Demjan Rožman/ZFF

Zagreb Film Festival u petak, dan prije dodjele nagrade, donosi filmska ostvarenja o važnim temama današnjice, među kojima su u dugometražnoj konkurenciji egipatski film "Perje" i srpski  "Strahinja Banović". 

Film “Perje” Omara El Zohairyja, koji će se prikazati u 18,30 sati u kinu SC, crnohumorna je drama, apsurdistička priča o ženi, kokoši i subverziji egipatskog patrijarhata.

Radnju pokreće dječji rođendan na kojemu mađioničar patrijarha obitelji slučajno pretvori u bijelu kokoš, pa dotad neprimjetna i pokorna majka mora ubrzano naučiti kako se brinuti za perad.

Film je ovjenčan Grand Prixom i Nagradom FIPRESCI na Tjednu kritike u Cannesu, a igra i od 10,30 sati u kinu Tuškanac.

Od 21 sat u Kinu SC na rasporedu je pobjednik ovogodišnjeg Festivala u Karlovym Varyma “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića, suvremena reinterpretacija srpskog ljubavnog epa.

Kada ih deportiraju iz Njemačke u Srbiju, ganski bračni par Strahinja i Ababuo različito se nose s novim okolnostima, on gradi nogometnu karijeru, dok se ona priključuje grupi sirijskih izbjeglica na putu u Zapadnu Europu.Ostavši sam, Strahinja kreće na odiseju balkanskom rutom kako bi je pronašao.

Film je u Karlovym Varyma osvojio niz nagrada, uključujući onu za najbolji film i glumca – dobio ju je Ibrahim Koma, francuski glumac porijeklom iz Malija.

Publici će ga predstaviti redatelj i direktorica fotografije Jelena Stanković, a nakon projekcije slijedi razgovor. Može se pogledati i u ranopopodnevnom terminu u kinu Tuškanac u 13 sati.

Film o djevojčici očaranoj svemirskim istraživanjima koja nagovori prijatelja da krenu na put kako bi izbliza vidjeli pad asteroida, “Ulja Funk na zadatku” na programu je KinoKina u Uraniji s početkom u 18 sati.

Program u Tuškancu nastavlja se u 17 sati uz projekciju njemačkog predstavnika u programu Velikih 5, film “A sutra i cijeli svijet”.

Kako je najavljeno, taj uzbudljivi triler, prikazan na festivalima u Veneciji i Torontu, propituje pitanje opravdanosti nasilja na primjeru antifašističke mladeži podijeljene na dvije frakcije, jednu koja zagovara nenasilan otpor i drugu koja misli da su za borbu protiv radikalne desnice potrebne jednako radikalne mjere.

U istom kinu u 19,30 sati prikazat će se “Chiara”, napeta drama sazrijevanja ovjenčana nagradom Europa Cinemas Label u programu 15 dana autora u Cannesu. Glavna junakinja kći je mafijaša koja je nakon njegova nestanka prisiljena suočiti se sa stvarnom prirodom svoje obitelji.

U 22 sata započinje blok filmskih naslova iz natjecateljskih programa kratkometražnog međunarodnog filma, “Mali Portugal” i “Mjesta”; te dva hrvatska naslova u programu Kockica, “Ne pogađa svaka” Marka Dugonjića i “Sve što dolazi” Mate Ugrina.

Program u petak u Teatru &TD počinje u 18 sati s novim filmom venezuelskog redatelja Lorenza Vigasa, “Kutija” mračnim psihološkim trilerom o dječaku koji se opsesivno pokušava uvući u život stranca uvjeren da je riječ o njegovom ocu.

U 20 sati prikazuje se “Malo tijelo”, film iz selekcije programa Mreža festivala Jadranske regije, premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, “mistična bajka o žalosti i iscjeljenju temeljenu na starim narodnim vjerovanjima Alpa”.

Kasnovečernji termin Teatra &TD rezerviran je za jednu posebnu projekciju – debitantsko ostvarenje bosanskohercegovačke redateljice Emine Kujundžić snimljene u koprodukciji s Hrvatskom “A Perfect Love Story Where Nothing Goes Wrong or Does It…?”.

U okviru Industrije održat će se projekcija filma “Strahinja Banović” i masterclass redatelja Stefana Arsenijevića, u kinu Kinoteka s početkom u 17 sati.
Masterclass se održava u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika, a razgovor s redateljem vodit će Tamara Babun.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!