ZFF: Program Velikih 5 s recentnim europskim filmovima

Kultura 09. stu 202110:19 0 komentara
film, kino, projektor, projekcija, festival, filmski,
Photo by Alex Litvin on Unsplash

Velikih 5, popratni program Zagreb Film Festivala, donosi recentne filmove pet najvećih europskih kinematografija, u suradnji s Mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC).

Britanski film “Točka pucanja”, koji je u režiji Philipa Barantinija snimljen u jednom kadru, a smješten je u grozničavu večer prestižnog restorana i njegovog osoblja.

U središtu priče je Andy (Stephen Graham – Irac, Zdrpi i briši), glavni kuhar u popularnom londonskom restoranu koji je navikao na neumoljiv tempo, stres i neočekivane situacije, no ne i na zadnji petak prije Božića i najprometniju noć u godini. Glumica Vinette Robinson dobila je posebno priznanje za izvedbu u Karlovym Varyma.

Francusku kinematografiju u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj predstavlja vedra socijalna drama s primjesama magijskog realizma, “Gagarin”, prvijenac redateljskog dvojca Fanny Liatard i Jérémyja Trouilha.

Film, premijerno prikazan na Festivalu u Cannesu, nostalgična je posveta utopijskom pariškom projektu kolektivnog stanovanja Cité Gagarine.

Glavni lik, šesnaestogodišnji sanjar Yuri cijeli život živi u golemom kompleksu od cigle u predgrađu Pariza i sanja da postane astronaut, a kad lokalne vlasti odluče srušiti zgradu s prijateljima pokušava spasiti svoj dom.

Pitanje granica koje smo spremni prijeći u borbi za ono u što vjerujemo u fokusu je uzbudljivog njemačkog trilera o pobunjenoj antifašističkoj mladeži “A sutra i cijeli svijet” Julije von Heinz.

U tom filmu studentica prava Luisa napušta udobnu buržujsku egzistenciju i odlazi živjeti u berlinsku antifašističku komunu, gdje se nađe rastrgana između dviju frakcija, jedne koja zagovara nenasilan otpor i druge koja misli kako su za borbu protiv radikalne desnice potrebne jednako radikalne mjere.

“Može li nasilje ikada biti legitiman politički odgovor na fašizam i mržnju?”, pitanje je koje postavlja film prikazan na festivalima u Veneciji i Torontu.

Film “Veliki gazda” Fernanda Leóna de Aranoe, koji se prikazuje u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske, nacionalni je kandidat za Oscara.

Najavljen je kao mračna korporativna satira u kojoj Javier Bardem majstorski utjelovljuje prijateljsko lice kapitalističke korupcije. Kao karizmatični vlasnik obiteljske tvornice naumio je osvojiti lokalnu nagradu za poslovnu izvrsnost, no kada mu se na putu nađu problematični zaposlenici,  počne se miješati u njihove privatne živote.

Talijansku kinematografiju predstavlja nagrađivana obiteljska drama “Sestre Macaluso”, dirljiva kronika o prolaznosti i sjećanju u režiji Emme Dante.

Sestre Maria, Pinuccia, Lia, Katia i Antonella žive same u predgrađu Palerma, no smrt jedne od njih potpuno će preokrenuti odnose i utjecati na ostatak njihovih života.

Ta adaptacija redateljičine nagrađivane kazališne drame prikazana je na festivalima u Veneciji, Torontu i Varšavi, a na ZFF-u se ostvaruje s Talijanskim institutom za kulturu.

Filmovi iz programa Velikih 5 prikazuju se u popodnevnim i večernjim terminima u kinu Tuškanac.

Devetnaesti Zagreb Film Festival održat će se od 14. do 21. studenoga u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!