ZFF u programu Ledolomke donosi filmove autorica koje su rušile ideološke zidove

Kultura 26. lis 202112:34 0 komentara
zff.hr

Retrospektivni tematski online program 19. izdanja Zagreb Film Festivala "Ledolomke" donosi pet ostvarenja pionirskih autorica iz Jugoslavije, Mađarske, Čehoslovačke i Poljske koje su razmicale željeznu zavjesu i rušile ideološke zidove u selekciji Diane Nenadić.

Riječ je o pet istočnoeuropskih filmskih ostvarenja nastalih u tri hladnoratovska desetljeća, od 1957. do 1986., “Posljednji skretničar uzanog kolosijeka” (1986.) Vesne Ljubić, “Pop Ćira i pop Spira” (1957.) Sofije Soje Jovanović, “Sunce je zašlo” (1968.) Márte Mészáros, “Ivančice” (1966.) Věre Chytilove i “Provincijski glumci” (1979.) Agnieszke Holland.

“Povezani činjenicom da je riječ o prvim filmovima tih zemalja čiju režiju potpisuju redateljice, odabrani naslovi ukazuju na put koji su filmske pionirke utirale kasnijim generacijama”, ističu iz ZFF-a.

Najraniji među njima, komedija “Pop Ćira i pop Spira” prvi je jugoslavenski film u boji, snimljen po istoimenom romanu Stevana Sremca. Film je nagrađen u Puli sa sedam Arena, a režirala ga je Beograđanka Sofija Soja Jovanović, koja će ostati zapamćena kao prva redateljica igranih filmova u Jugoslaviji.

Dinamične i živopisne “Ivančice” redateljice Věre Chytilove, poznate po beskompromisnom i osebujnom umjetničkom stilu, prate zgode dviju mladih žena koje svemu pristupaju s osvježavajućom neozbiljnošću. Ekspresivnog stila, prepuna kolorita i nadrealističke simbolike, ova filmska farsa otkriva svijet oslobođen konvencija i normi, no istovremeno daje kritiku društvene neodgovornosti.

Redateljica, koja je kao jedina žena u svojoj klasi studirala na slavnoj praškoj filmskoj školi FAMU uz kolege poput Jiříja Menzela i Jana Němeca, naziva se “prvom damom čehoslovačkog filma”, a njezine “Ivančice” smatraju se jednim od najvećih ostvarenja feminističke kinematografije.

Prvi cjelovečernji film redateljice Márte Mészáros, prve Mađarice s redateljskom diplomom i s nagradama najznačajnijih svjetskih festivala u rukama, najavljuje tematske preokupacije koje će obilježiti njezin opus: životi, identiteti i društvene pozicije žena, njihove borbe i oslobođenja od sputanih okvira vlastite sredine. “Sunce je zašlo” priča je o djevojci odrasloj u budimpeštanskom sirotištu koja odlučuje potražiti i upoznati svoju majku, a u glavnoj ulozi nastupa ondašnja mađarska pop zvijezda Kati Kovács.

Program Ledolomke uključuje i rano ostvarenje još jedne velike redateljice i diplomantice praškog FAMU-a, Poljakinje Agnieszke Holland. Psihološka drama “Provincijski glumci”, ovjenčana nagradom Fipresci u Cannesu, kronika je napetih odnosa iza pozornice kazališta u malom gradu kraj Varšave, a netrpeljivosti između lokalnog glumca i gostujućeg redatelja mogu se protumačiti i kao alegorijski prikaz tadašnje političke situacije u Poljskoj.

Najmlađi film u programu, komediju “Posljednji skretničar uzanog kolosijeka” s Batom Živojinovićem i Zijahom Sokolovićem u glavnim ulogama, režirala je Vesna Ljubić, prva žena u Bosni i Hercegovini koja je režirala dugometražne igrane filmove. Autorica koja je preminula u travnju ove godine u 82. godini, filmsku je režiju studirala u Rimu, gdje je asistirala slavnome Federicu Felliniju.

Afirmirana i kao dokumentaristica, Vesna Ljubić u drugom cjelovečernjem igranom filmu prati svakodnevicu malog mjesta u kojem se društveni život odvija oko željezničke stanice.

Osim Ledolomki, publika ZFF-a moći će online gledati i filmove iz programa Plus namijenjenog srednjoškolcima; Lux, koji donosi tri dobitnika istoimene nagrade, te programa Festivali pod reflektorom, koji okuplja gotovo 50 recentnih naslova kratkoga i dugog metra što su ih za ZFF odabrali programski direktori i selektori nekolicine regionalnih i europskih filmskih festivala, od Sarajevo Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split i Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani (LIFF), pa do Filmskog festivala u Locarnu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu.

Devetnaesti Zagreb Film Festival održat će se od 14. do 21. studenog u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!