ZFF: U prvom danu “Titan” i “Čovjek koji je prodao svoju kožu”

Kultura 15. stu 202110:46 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Prvi dan 19. Zagreb Film Festivala donosi dva dugometražna filma iz glavnog programa - pobjednički film ovogodišnjeg Festivala u Cannesu, francuski "Titan" i tuniski "Čovjek koji je prodao svoju kožu".

Redateljica Julia Ducournau, nakon kanibalističkog prvijenca “Sirovo”, u svom drugom ostvarenju ponovno istražuje granice filma strave, ovaj put kronenbergovskog tjelesnog horora.

Kako je najavljeno, “Titan” je mračna, vragolasto uvrnuta fantazija, uronjena u neon, nasilje i seks, koja prati djevojku Alexie kojoj nakon teške automobilske nesreće u lubanju ugrađuju metalnu pločicu te ona doživljava potpunu psihičku transformaciju i postaje opsjednuta automobilima.

Film je u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, čime je Ducournau postala tek druga žena u povijesti ovjenčana tom prestižnom nagradom.

U kinu Tuškanac prikazuje se u 13 sati, a u Kinu SC u 21 sat.

“Čovjek koji je prodao svoju kožu” režirala je Kaouther Ben Hania, kao satiričnu ljubavnu priču s političkim komentarima o mladom sirijskom izbjeglici koji, želeći se ponovno sastati s voljenom ženom, završava kao eksponat u europskim muzejima.

Glavnu ulogu ima sirijski glumac Yahya Mahayni, koji je za tu ulogu ovjenčan nagradom sekcije Horizonti u Veneciji, a beskrupuloznu i hladnu art-agenticu utjelovljuje Monica Bellucci.

Film je na repertoaru kina Tuškanac u 10,30 te Kina SC od 18,30 sati.

Od 17 sati u Tuškancu kreće program Velikih 5, za čiju je prvu projekciju odabran britanski film snimljen u jednom kadru, “Točka pucanja” Philipa Barantinija.

S festivala kažu kako je riječ o djelu koje s lakoćom uvlači gledatelje u grozničavu večer prestižnog restorana i njegovog osoblja. Glumica Vinette Robinson dobila je posebno priznanje za izvedbu u Karlovym Varyma.

Natjecateljski program Ponovno s nama u kinu Tuškanac u 19,30 sati otvara “Heroj”, najnoviji film velikog iranskog redatelja, dvostrukog dobitnika Oscara, Asghara Farhadija.

To je drama o sudbini pojedinca u društvu koje voli ljude uzdizati na pijedestal, ali ni samo ne vjeruje vlastitim pričama.

U Teatru &TD u 18 sati iz istog programa prikazuje se ljubavna drama “Nemirni” Joachima Lafossea kojemu su, kao i u dosadašnjim ostvarenjima, preokupacija pukotine u obiteljskim odnosima. Film je inspiriran autorovim iskustvom odrastanja uz bipolarnog oca.

Od 22 sata “Tuškanac” ugošćuje kratkometražnu konkurenciju, a na rasporedu je domaći kratki metar iz programa Kockice, “Tuđa posla” Andrije Tomića te “Rakete” Saše Poštića i Pavla Kocijanera.

U međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji prikazuju se gruzijski “Broj 26” redateljice Gvantse Meparishvili i belgijski “Zonder Meer” Meltse Van Coillie, nastao u produkciji redateljskog dvojca Jessice Woodworth i Petera Brosensa.

Hvaljeni turski film, “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana, na Berlinalu je osvojio nagradu FIPRESCI, a opisan je kao spoj “Olivera Twista” i “Smrti gospodina Lazarescua”.

“To je prvi naslov iz novog programa Mreža festivala jadranske regije, a prikazuje se u Teatru &TD u 20,30 sati”, najavljeno je.

Za najmlađe u Uraniji se prikazuje prelijepa norveška dugometražna avantura za starije od sedam godina “Sestre i njihove supermoći” redateljica Silje Salomonsen i Arild Østin Ommundsen iz natjecateljskog programa festivala KinoKino, koji se ove godine održava u sklopu ZFF-a.

Svih pet naslova iz programa PLUS, namijenjenog srednjoškolskoj publici moći će se pogledati na platformi kinoeuropa.hr do nedjelje, 21. studenoga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!