ZFF: U utorak se prikazuju pobjednici festivala u Veneciji i Berlinu

Kultura 16. stu 202110:36 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Drugi dan Zagreb Film Festivala nastavlja s programom uz pobjednike filmskih festivala Venecije i Berlina, austrijskog kandidata za Oscara, nove naslove iz konkurencije festivala za djecu KinoKino, programa Mreža festivala Jadranske regije i popularnih Kockica.

Projekcije u utorak počinju u 17 sati u kinu Tuškanac talijanskim filmom “Sestre Macaluso” Emme Dante, iz popratnog programa Velikih 5.

Film se najavljuje kao kronika prolaznosti i sjećanja u čijem je središtu odnos pet sestara koje žive same u predgrađu Palerma.

“Ova dirljiva obiteljska drama adaptacija je redateljičine nagrađivane kazališne drame, a film je prikazan na festivalima u Veneciji, Torontu i Varšavi”, napominje se u najavi.

U 18 sati u Uraniji se nastavlja program festivala za djecu KinoKino uz projekciju belgijskog filma “SpaceBoy” o dječaku opsjednutom svemirom i znanošću koji se s prijateljicom upušta u pokušaj izrade ogromnog zračnog balona.

U sklopu dugometražne konkurencije Kino SC donosi projekcije dobitnika Zlatnog lava i nagrade FIPRESCI u Veneciji, francuskog filma “Događaj” u režiji Audrey Diwan.

Riječ je o “moćnoj i napetoj” adaptaciji poluautobiografskog romana Annie Ernaux u kojem spisateljica secira svoje iskustvo ilegalnog pobačaja u Francuskoj 1960-ih.

U središtu filma, na rasporedu u 18,30 sati, je mlada studentica koja odlučuje pobaciti kako bi završila studij, no kako je 1963. godina, pobačaj je u Francuskoj zabranjen.

U 21 sat slijedi projekcija još jednog filma iz dugometražne konkurencije, zatvorske drame “Konačna sloboda”, dobitnika Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled ovogodišnjeg Cannesa i austrijskog kandidata za Oscara.

“U filmu Sebastiana Meisea vješto se isprepliću osobno, senzualno i političko kroz portret nesvakidašnjeg odnosa dvojice muškaraca koji se upoznaju u zatvoru”, ističe se u najavi.

Današnji program u kinu Tuškanac u 19,30 sati donosi i novi film proslavljenog rumunjskog redatelja Radua Judea u programu Ponovno s nama, “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić”, apsurdističku komediju nagrađenu Zlatnim medvjedom Berlina.

Sa ZFF-a kažu kako kroz priču o moralnom sudu kojem je podvrgnuta povučena srednjoškolska profesorica Emi (Katia Pascariu), čiji je kućni porno uradak igrom slučaja procurio na internet, taj uradak daje širu sliku o suvremenoj Rumunjskoj i duboko ukorijenjenom licemjerju, predrasudama, seksizmu i rasizmu.

U kinu Tuškanac u 22 sata nastavlja se prikazivanje kratkometražne konkurencije, uz  francuski film “Racija” te kosovski “Izmješteni”, a slijede i dva naslova iz ovogodišnje konkurencije Kockica,  “Sama” Borne Zidarića i “Hortikultura” Silve Ćapin.

Posebni natjecateljski program Mreža festivala Jadranske regije u Teatru &TD u 20,30 sati prikazuje “Lekcije iz njemačkog” Pavela G. Vesnakova, jednog od najuspješnijih mladih bugarskih redatelja, poznatog po provokativnim realističnim filmovima koji se bave propadanjem društva i međuljudskih odnosa.

U svom dugometražnom prvijencu Vesnakov donosi priču o pedesetogodišnjem vozaču Nikoli kojeg još samo dan dijeli od završetka uvjetne kazne, nakon čega planira započeti novi život u Njemačkoj.

Televizijske serije u fokusu su programa “Series Rough Pitch – The Balkan Way”, koji organiziraju DKE – Uredi MEDIA iz Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovenije.

Pitching je namijenjen projektima igranih TV serija u razvoju, a povod je činjenica da Potprogram MEDIA 2021. – 2027. naglasak stavlja upravo na razvoj te forme.

Projekti odabrani za sudjelovanje putem javnog poziva bit će predstavljeni međunarodnom žiriju stručnjaka, uz moderaciju voditeljice DKE – Ureda MEDIA Hrvatske Martine Petrović, a održat će se i online radionica pod vodstvom producentice Helene Granqvist te scenaristice i savjetnice Valerije Richter, s početkom u 12 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!