11 namirnica koje nikad ne treba držati u hladnjaku

Lifestyle 06. lis 202215:13
frižider, hrana, prehrana, namirnice, voće, povrće, kuhinja
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Hladnjak je predivan izum bez kojeg nam hrana ne bi mogla stajati dulje i ostati nepokvarena i svježa. Međutim, zbog toga smo često skloni tome da u hladnjak trpamo i namirnice kojima tamo nije mjesto i koje će upravo tako brže propasti.

Niže temperature ne samo da utječu na brže kvarenje nekih namirnica, nego one pritom gube hranjive vrijednosti i pripadaju.

Neke je namirnice bolje držati na sobnoj temperaturi, a mi vam donosimo popis 11 stvari koje nikad ne biste trebali spremiti u hladnjak.

Kruh

Premda je ovo često predmet rasprave, molekule škroba vrlo se brzo kristaliziraju na niskim temperaturama zbog čega kruh propada puno brže. Postaje tvrd, gumen i bez okusa.

Ako imate previše kruha, smrznite ga jer u ledu može stajati oko mjesec dana.

Sirovi krumpiri

Generalno, krumpiri bi setrebali čuvati u smočnici, ali ne na preniskim temperaturama. Također, ne voli direktno sunce, a i stručnjaci savjetuju da se čuva u papirnatoj vrećici jer plastika zadržava vlagu.

Rajčice

Rajčice na sobnoj tempraturi nastavljaju dozrijevati pa ćete, ako ih smjestite u frižider, zaustaviti taj proces. Tako se može pokvariti okus, a i niske temperature joj oštećuju kožu.

Med

Med je prirodni konzervans i zato se ne treba držati u hladnjaku. Na niskim temperaturama se kristalizira pa ako želite tekući med, uvijek ga držite na sobnoj temperaturi.

Avokado

Avokado se u principu kupuje još tvrd i treba im još nekoliko dana na sobnoj tempraturi dok ne sazriju. Jedini slučaj kad biste ga trebali držati u hladnjaku, jest taj ako kupite već jako zreli avokado, a nećete ga još jesti, onda ga spremite u hladnjak.

Lubenice

Cijelu lubenicu je puno bolje čuvati na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku jer će joj niske temperature promijeniti okus, teksturu i boju. Na sobnoj temperaturi ona također, kao i neko drugo voće, dozrijeva, a u hladnjaku se preporuča čuvati tek nakon što je razrezana.

Češnjak

Možda to niste znali, ali u hladnjaku se češnjak jako brzo može pokvariti i postaje sklon plijesni. Zato ga treba držati na mračnom mjestu i nikako ga ne držati u plastičnoj vrećici.

Jagode

Suprotno raširenom vjerovanju jagode je najbolje držati na kuhinjskoj plohi, ne na direktnom suncu. U hladnjaku, naime, upijaju višak vode i vlage pa se tako lakše kvare i gube slatkoću.

Luk

I luk će pokupiti vlagu iz hladnjaka zbog čega će izgubiti prepoznatljivu teksturu i brže će popljesniviti.

Kava

Hladnjak će uništiti okus kave i stoga nema baš nikakvog razloga da je ondje čuvate. Kavu u hladnjaku možete iskoristiti za nešto drugo. Naime, ako vam je nešto predugo stajalo u hladnjaku i ako se osjeti jak miris, stavite nekoliko žlica mljevene kave na tanjurić i preko noći u hladnjak – kava bi trebala pokupiti sve neugodne mirise.

Svježi začini

Baš kao kava, i svježi začini mogu izgubiti aromu u hladnjaku. Osim toga, na niskim će temperaturama pokupiti vlagu i izgubiti okus, piše Tom’s guide.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar