Nova mozgalica: Možete li pronaći slovo T?

Lifestyle 01. ožu 201612:42 > 12:44
Podijeli:
Izvor: Screenshot YouTube

Znanstvenici sa sveučilišta Johns Hopkins proveli su zanimljiv eksperiment. Željeli su pokazati kako ignoriranje nepotrebnih informacija može pomoći u potrazi, iako se isprva pokazalo kako je to bitno usporavalo dobivanje rezultata.

Međutim, za svladavanje takve vještine potrebna je vježba.

Pred ispitanike su postavili dva testa. U jednom je testu zadatak bio pronaći slovo T, a dostupne su boje bile plava, crvena i zelena. Kasnije su im dali isti test, ali su im dali i pomoć, kazavši kako slovo T koje trebaju naći nije crvene boje.

Zaključili su da je isprva ispitanicima bilo potrebno malo vremena, jer ignoriranje činjenica zahtijeva duže traganje za slovom. Međutim, nakon nekoga vremena i otprilike stotinu pokušaja, rezultati ispitanika bitno su se poboljšali, a pronalazak rješenja trajao je osjetno kraće, nego kod ispitanika koji nisu dobivali nikakvu pomoć ili upute za rješavanje testa.

Osim toga, istražitelji su otkrili kako je uputa da ignoriraju crvenu boju u potrazi za slovom rezultirala i boljim i bržim pronalaskom rješenja od inicijalnoga.

‘Osobe koje ignoriraju informacije koje im odvraćaju pozornost usavršavaju vještinu vizualne pretrage, što može biti ključno za profesionalce koji se bave, primjerice, radiologiom ili djelatnicima koji obavljaju pregled prtljage u zračnim lukama’, kazao je voditelj istraživanja Corbin A. Cunningham.

‘Ovaj se rad može iskoristiti kako bi se unaprijedila zanimanja koja se oslanjaju na vizualna istraživanja i to na način da se unaprijede i obrazovni programi za ta zanimanja’, kazao je Cunningham.

Znanstvenici koji su sudjelovali u ovom istraživanju dio mozga koji se bavi potiskivanjem stimulansa nazvali su ‘tamnom stranom pozornosti’, ističući njegovu važnost u iskorištavanju punoga moždanog potencijala.

Izvor : Screenshot YouTube

  Koliko će vama vremena biti potrebno pronaći slovo u prvom i u drugom testu? Pogledajte video i uvjerite se sami.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.