7 razloga zašto biste trebali koristiti jabučni ocat

Lifestyle 10. ožu 201608:12 > 08:27
Pixabay

Jabučni ocat sastojak je koji se nalazi u većini kućanstava, a može ga se iskoristiti na puno načina, koji koriste zdravlju i ljepoti. Osim narodne predaje, postoje i znanstveni dokazi o blagotvornosti jabučnoga octa.

Dijabetes

Da jabučni ocat pomaže kod održavanja razine glukoze, pokazalo je više istraživanja. On je i od koristi za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Primjerice, dvije žlice jabučnog octa s 30 grama sira prije spavanja pomažu sniziti razinu šećera u krvi za četiri do šest posto.

Suzbija apetit i potiče osjećaj sitosti

Kiselina je čarobni sastojak octa, koji suzbija apetit. Upravo zahvaljujući kiselini, ocat smanjuje glikemijski indeks namirnica, zbog čega smo dulje siti, jer šećer iz hrane sporije ulazi u krvotok i održava razinu inzulina.

Snižava LDL odnosno loš kolesterol

Konzumacija jabučnog octa u dva mjeseca može bitno smanjiti štetne lipide koji pridonose visokim razinama kolesterola i triglicerida kod ljudi koji pate od hiperlipidemije odnosno viška masnoća u krvi, pokazala je jedna studija. Pozitivan utjecaj ocat ima zbog klorogenične kiseline koja reducira kolesterol LDL.

Mršavljenje

Zbog svih ranije navedenih razloga, smanjenju masnoće i održavanju razinu šećera u krvi zbog svojih sastojaka, ocat se povezuje i s lakšim gubitkom viška kilograma. Ispitanici jedne japanske studije, koji su svakodnevno konzumirali 15 do 30 mililitara octa dnevno lakše su mršavjeli. Usto su izgubili i masne naslage na području trbuha i struka te prema nalazima imali manje masnoća u krvi.

Sjajna i meka kosa bez peruti

Ocat čini čuda za kosu, uvjereni su različini stručnjaci iz svijeta mode i ljepote. Koristite ocat umjesto regeneratora nakon pranja kose. Složite otopinu od jednakog omjera vode i octa, izlijte na kosu i pustite da djeluje od pet do 15 minuta pa isperite.

Loš zadah

Ocat je jedan od prirodnih sastojaka, koji pomažu u borbi protiv lošega zadaha. Navodno je dovoljno pomiješati vodu s jednom žličicom octa i grgljati dva puta na dan, ujutro i uvečer i loš bi zadah trebao postati prošlost.

Poboljšava probavu

Jabučni ocat sadrži enzime zbog kojih se hrana lakše razgrađuje pa, osim kod mršavljenja, pomaže i kod probave. Mješavina vode i octa pola sata prije obroka trebala bi utjecati na poboljšanje probave, piše tportal

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.