Kolonoskopija – pregled koji je riskantno odgađati

Lifestyle 03. tra 201617:34 > 17:42
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Svatko ima obavezu koju odgađa do posljednjeg trenutka. Bez obzira radi li se o proljetnom čišćenju stana ili prljave pećnice, prolongiranje takvih obaveza nije isto što i odgađanje pregleda kod doktora koji nam mogu spasiti život.

Kolonoskopiju ne bi trebalo odgađati, pogotovo u ovim situacijama:

1. Stariji ste od 50 godina

Ljudi koji su stariji od 50 godina spadaju u rizičnu skupinu, kada je u pitanju rak debelog crijeva. Jednom kada proslavite pola stoljeća života, trebali biste zakazati pregled kod liječnika, upravo zbog ovog razloga. Ovisno o rezultatima prvog pregleda, drugi ćete morati zakazati tek za 5 ili 10 godina.

2. U obitelji imate nekoga tko je imao rak

Obiteljska povijest bolesti i vaše genetsko nasljeđe bitni su čimbenici kada je u pitanju rak. Ukoliko su pojedini članovi vaše bliže obitelji imali rak debelog crijeva ili bilo koji drugi rak, važno je da vas liječnik pregleda i pretraži imate li polipe.

Možete napraviti i test kojim se određuje nosite li gene koji se dovode u vezu sa rakom.

3. Crijeva vam “ne rade” dobro

Ukoliko nešto ometa rad donjeg dijela probavnog trakta, to ćete odmah primjetiti na toaletu. Primjetite li krv u stolici, ukoliko je ona tanka, izrazito tamna, vrijeme je da posjetite lječnika.

4. Osjećate bol u abdomenu

Osjećaj napuhanosti nije razlog za zabrinutost, ali ako vam učestalo “kruli” u trbuhu i imate osjećaj kako je njegov donji dio stalno u grču, to je simptom zbog kojega morate otići doktoru. Možda samo patite od začepljenosti, ali svaku kroničnu bol u probavnom sustavu morate prijaviti liječniku.

5. Imate učestale mučnine

Imate li osjetljiv želudac, očito ste skloni zdravstvenim tegobama koje se tiču probave. Imate li povijest želučanih bolesti, morate biti uvijek na oprezu, pa onda i napraviti kolonoskopiju, kako bi izbjegli najgoru od svih, rak.

6. Ne hranite se zdravo

Meso s roštilja, prerađeno meso, crveno meso, masti i šećeri hrana su koju treba izbjegavati, bez obzira koliko vam bila privlačna, prenosi net.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.