Širi struk može izazvati dijabetes!

Lifestyle 05. tra 201610:51 > 10:55
Izvor: Morguefile

Iako je šećerna bolest sve češće stanje, ona nipošto nije bezazlena, jer vodi do komplikacija poput oštećenja živaca, bubrega i problema s vidom, objašnjavaju znanstvenici. Povišenim vrijednostima šećera smatraju se vrijednosti glukoze između 5,7 i 6,4 mmol/l.

Razlog povećanja broja oboljelih u moderno doba je premalo kretanja i pretilost, a što je struk širi, to je i rizik od dijabetesa tipa 2 veći. Ako je opseg struka širi od 88 centimetara, rizik od dijabetesa kod žena je tri puta veći. Kod muškaraca je taj rizik prelaskom 100 centimetara pet puta veći, pokazuju studije.

Dijabetes je stanje kod kojeg je primjetna povećana razina šećera (glukoze) u krvi kad tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili stanice ne reagiraju na inzulin kako bi trebale. Čak kod više od 90 posto slučajeva riječ je o bolesti Diabetes mellitus tip 2, a koji se najčešće javlja kod odraslih osoba.

Dijabetes je bolest koja se dugo razvija, a na prvu naznaku povišene glukoze natašte ili poremećenu toleranciju glukoze u krvi, liječnik će odrediti mjere promjene stila prehrane i života te češće kontrole. To stanje naziva se predijabetesom i ono uključuje poremećaj u metabolizmu glukoze, ali ne u toj mjeri da bi se dijagnosticirala šećerna bolest.

Predijabetes je alarm koji treba shvatiti ozbiljno!

Obzirom da predijabetes ponekad nije popraćen simptomima, često biva zanemaren te za nekoliko godina dolazi do konačne dijagnoze – dijabetesa. Tada je bolest već počela činiti štetu krvožilnom sustavu i počela ostavljati trajne tragove na našem tijelu. Dobra vijest je da kod početnih promjena, promjenom načina života zaista možemo puno učiniti, pišu 24sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.