Evo zašto na UV zrake morate paziti i tijekom proljeća

Lifestyle 10. tra 201611:59 > 12:01
Podijeli:
Izvor: ANADOLIJA

Liječnici upozoravaju na to da i proljetno, a ne samo "ljetno sunce", može negativno utjecati na kožu ako se koža ne zaštiti na adekvatan način.

Profesorica sa Sveučilišta 18. ožujka u Canakkaleu (COMU), liječnica Zerrin Ogretmen je kazala kako ultraljubičaste zrake (UV) nisu štetne samo tijekom ljeta, već se od njih treba zaštiti i tijekom proljeća, odnosno cijele godine.

UVA zrake su, kako ona kaže, prisutne tijekom cijele godine i mogu utjecati čak i na osobe koje sjede uz prozor na osunčanoj strani.

“UVB zrake pojavljuju se obično tijekom ljeta. No, od proljeća osjećamo njihov utjecaj. UVA i UVB zrake su kancerogene. Istovremeno UVA zrake stvaraju i pigmentne fleke. Zbog toga je potrebno da se uvijek štitimo od sunca. Nije dobro misliti da nema sunca tijekom oblačnih dana”, rekla je Ogretmen i dodala kako svjetlosne zrake koje isijava sunce uvijek dospijevaju na zemlju, čak i kada vrijeme nije sunčano.

Nekoliko savjeta

Kako ističe, sunčeve zrake imaju prednosti i nedostataka, a nedostaci su između ostalog to što mogu izazvati pigmentne fleke, rak kože kao i druga kožna oboljenja. Profesorica je kao zaštitu preporučila smanjen boravak na suncu, korištenje preparata za zaštitu od sunca, širu odjeću, kao i kape ili šešire.

Pored toga, ona je upozorila da prilikom izbora preparata za zaštitu od sunca treba birati one preparate koji ne sadrže kancerogene sastojke, odnosno da takve preparate treba pažljivo birati kako se ne bi izazvala alergija ili tome slično.

“Prilikom biranja preparata potrebno je poznavati svoj tip kože i prema tome uzimati preparat”, naglasila je Ogretmen i dodala da je i pravilna prehrana izuzetno važna za zdravu kožu, te da je potrebno u prikladnim količinama konzumirati voće i povrće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.