Istraživanje: Pivo u Hrvatskoj nije bogato glutenom

Lifestyle 13. tra 201616:47 > 16:53
Izvor: Freeimages

Rezultati istraživanja provedeni u Hrvatskoj pokazuju da pivo ipak nije bogato glutenom, kao što se uvriježeno mislilo, priopćila je u srijedu Grupacija proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore (HGK) .

Budući da je osnovna polazna sirovina za pivo ječam – namirnica koja sadrži gluten, postavilo se pitanje razine glutena u pivu. Kako bi izmjerio razinu glutena u najčešće konzumiranim komercijalnim vrstama piva, proizvedenim isključivo od ječmenog slada u Hrvatskoj, tim stručnjaka analizirao je 27 različitih piva dostupnih na hrvatskom tržištu.

Rezultati istraživanja, predstavljenog na simpoziju agronoma održanom u Opatiji otkrivaju da je količina glutena u većini ispitivanih piva (92,6 posto) prihvatljiva i niska, te ne prelazi zakonodavne odredbe koje propisuju da se hrana u kojoj sadržaj glutena nije viši od 20 miligrama/kilogram može označiti “bez glutena”, kaže se u priopćenju.

Oboljeli od celijakije i druge osobe koje provode bezglutensku dijetu, konzumacijom tri decilitra piva koje sadrži najveću količinu glutena u istraživanju unijeli bi tek 8,37 miligrama glutena, a količine glutena ostalih piva kretale bi se od 1,68 miligrama do 5,52 miligrama. Ako se uzme u obzir da je prag tolerancije za većinu oboljelih od 10 do 20 miligrama glutena dnevno, te se vrijednosti uz odgovornu konzumaciju smatraju prihvatljivima u okviru bezglutenske dijete.

Gluten je protein koji se, osim u ječmu i pšenici, prirodno nalazi u raži i zobi. Za osobe koje boluju od celijakije taj je protein izrazito štetan. Imunološki sustav osobe oboljele od celijakije u prisutstvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva. Celijakija se liječi jedino doživotnom bezglutenskom prehranom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.