Evo zašto biste trebali smanjiti konzumaciju Nutelle

Lifestyle 30. ruj 201608:07 > 08:11
AFP/Justin Sullivan

Iako su palačinke bez Nutelle mnogima nezamislive, stručnjaci upozoravaju da ipak ne bi trebalo pretjerivati s konzumacijom, jer mnogima omiljeni čokoladni namaz sadrži sastojke koji bi mogli biti štetni za zdravlje.

Naime, jedna staklenka Nutelle sadrži šećer, palmino ulje, lješnjake, mlijeko, lecitin iz soje i vanilin. Iako se na prvi pogled svi navedeni sastojci čine u redu, ipak nije tako.

Lecitin iz soje umjetni je sastojak, nema veze s fermentiranom sojom. Teško je probavljiva i to može utjecati na razinu hormona u tijelu, a neki stručnjaci savjetuju trudnicama, dojenčadi i onima koji su preboljeli rak da izbjegavaju ovaj sastojak.

Vanilija, pak, nije ni približno ono što mi mislimo da jest. To je jeftina verzija koja se proizvodi u laboratoriju. Može izazvati kemijske reakcije u mozgu slične ovisnosti, glavobolje, a ponekad i alergijske reakcije.

Palmino ulje sljedeći je kontroverzni sastojak Nutelle. Sadrži zasićene masti. Teško je probavljivo i može povisiti toksičnost u bubrezima, jetri i plućima. Palmino ulje jedan je od vodećih svjetskih uzroka uništavanja kišnih šuma, a prijeti i opstanku životinjskih vrsta poput orangutana.

Iako nije velika vijest, ali Nutella je zapravo vrlo kalorična. Samo jedna žlica Nutelle sadrži 200 kalorija. Stoga pripazite na konzumaciju ovog obožavanog namaza. Čak je i Ferrero, tvorac Nutelle, bio tužen za lažno oglašavanje tvrdeći kako ona poboljšava zdravlje, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.