Zabrinjavajuće: Znate li koliko urina ima u bazenima?

Lifestyle 02. ožu 201710:16 > 10:19
Izvor: pixabay.com

Kanadski znanstvenici koji su mjerili razinu urina u bazenima otkrili su koliko je ona visoka i rezultati nisu nimalo dobri, navodi se u članku objavljenom u srijedu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Alberta razvili su test za mjerenje količine urina i uzeli su više od 250 uzoraka iz 31 bazena i jacuzzija u dva kanadska grada.

Rezultati su pokazali da je u jednom bazenu kapaciteta 830.000 litara (220.000 galona), koji je velik otprilike kao jedna trećina olimpijskog bazena, bilo 75 litara urina dok je u drugom, manjem bazenu, otkriveno 30 litara.

Putem tjelesnih tekućina u bazene ulaze “različite kemikalije”, a vijest o promjeni boje vode bazena preko noći na Olimpijskim igrama u Riu 2016. naglašava potrebu praćenja kvalitete vode, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Environmetal Science and Technology Letters.

Iako je sam urin sterilan, njegovo prisustvo u bazenima predstavlja razlog za zabrinutost za javno zdravlje jer se urin može pomiješati s kemikalijama u bazenu i naškoditi zdravlju plivača, stoji u studiji.

Na upit o studiji, pokrajinsko ministarstvo zdravstva u Alberti priopćilo je da će ju pažljivo proučiti.

“U skladu sa zakonom o javnom zdravlju, ministarstvo ima propise o standardima”, odgovorio je glasnogovornik ministarstva Tim Kulak putem elektroničke pošte. “Bazeni koje ne zadovoljavaju standarde mogli bi biti zatvoreni zbog sanacije”.

Prema studiji, znanstvenici su mjerili koncentraciju kalijevog acesulfama, umjetnog sladila koji u potpunosti prolazi kroz tijelo i “idealan je urinski marker”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.