Odjeća koju nosimo svaki dan, a nije dobra za naše zdravlje

Lifestyle 17. tra 201707:53 > 08:03
Izvor: Pixabay

Medicinski stručnjaci upozoravaju da žene trebaju izbjegavati nositi određene odjevne predmete i/ili ukrase.

Prema najnovijim istraživanjima Britanske kiropraktičke asocijacije (BCA) postoji veliki broj svakodnevnih odjevnih komada, od ‘olovka’ suknje do uskih traperica i teškog nakita koji mogu izazvati bol u mišićima, kao i loše efekte za držanje tijela, krvni tlak i leđa.

Težak i glomazan nakit

Iako je ovaj nakit vrlo moderan, doktori savjetuju da izbjegavate nošenje. Glavni razlog je težina, koja može opteretiti vaš vrat, gurati ga naprijed i izazvati bol. U slučaju da stalno nosite ovakvu vrstu nakita, budite sigurni da na duže staze može uzrokovati glavobolju, i stalni osjećaj pritiska u predjelu vrata.

Uske traperice

Kombinacija uskih traperica, koje imaju dosta elastina može izazvati jaku bol u koljenima. Stručnjaci su dokazali da osim ovih tegoba, one mogu negativno utjecati na rad želudca, pa čak i na cirkulaciju u krvi.

Torba na rame

Torbe preko ramena same po sebi nisu toliko loše, ali ako je riječ o velikoj težini koju nosite svakodnevno budite sigurni da će se to odraziti na vaše zdravlje. Prvenstveno se to odnosi na bol u ramenima i vratu, koji se najčešće javljaju, ali postoji mogućnost bola u leđima i nastanak artritisa.

Visoke štikle

Sigurno ste već čuli da nošenje visokih štikli nikako nije dobro za vašu kralježnicu. I to je točno. Visina može izazvati bol u nogama, a na duže staze može prouzrokovati problem sa žuljevima i ahilovom tetivom.

‘Olovka’ suknja

Ovaj model suknje je vrlo popularan kod žena svih starosnih grupa, prvenstveno zbog elegancije i seksepila. Ipak, liječnici su je izdvojili kao odjevni komad koji negativno utječe na zdravlje. Kako su istakli, ‘olovka’ suknja zbog svoje dužine i skupljenog obila otežava korak, te može izazvati bol u nogama.

Velika kapuljača

Kada su izdvojili veliku kapuljaču, liječnici su prvenstveno mislili na zimsku garderobu koja posjeduje ovaj detalj, upravo zbog teških materijala, poput krzna, koji je krase. Samim tim, ako je dugo nosite težina može optereti vaš vrat i glavu, te izazvati bol, piše Superžena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.