Ne uzrokuje samo alkohol jutarnju mučninu i mamurluk

Lifestyle 21. srp 201713:17 > 13:19
Izvor: Pixabay

Alkohol uzrokuje mamurluk, a grozan jutarnji osjećaj nakon večeri pijenja uobičajen je i očekivan. No, neki se bude s istim simptomima, a da večer prije nisu popili kapi alkohola. Oni uključuju glavobolju, napuhnutost, letargiju i manjak koncentracije, kao i malaksalost i mučninu.

Nutricionisti upozoravaju na postojanje nečega što se naziva ‘mamurluk od hrane’ (food hangover), a s njim se suočavaju mnogi koji ne vode baš računa o vlastitoj prehrani. Oni koji jedu namirnice koje im tijelo teško probavlja, s velikim udijelom masnoće, soli i šećera, pate od jutarnjeg mamurluka uzrokovanog netolerancijom na navedene namirnice.

Prehrambeni proizvodi mogu uzrokovati netoleranciju na određene sastojke, nuspojave na neke vrste hranu ili aditive. Kao i kod mamurluka od alkohola, možete imati uznemiren trbuh, bolne udove i strašnu glavobolju.

Ove namirnice također utječu na mozak, uzrokujući maglovit pogled, razdražljivost, a ponekad i plakanje te depresiju.

“Mnogi ljudi doživljavaju redovite mamurluke od hrane jer jedu namirnice koje im tijelo teško probavlja – namirnice koje imaju visok udio masnoće, soli, šećera ili sve odjednom”, kaže nutricionistkinja Tracey Strudwick.

Upozorava i da, iako mamurluk od hrane nije službeno priznat od strane medicinske zajednice, on je sve češći. Visokokalorična hrana i ona bogata ugljikohidratima smatra se okidačem za ovakvo stanje, piše Slobodna Dalmacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.