Novi Guinnessov rekord: Put oko svijeta biciklom u 78 dana

Lifestyle 19. ruj 201710:54 > 11:03
Izvor: AFPP/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

Britanski biciklist srušio je dosadašnji Guinnessov svjetski rekord putom oko svijeta biciklom u kojem je prešao 29.000 kilometara u manje od 80 dana.

Mark Beaumont pedalirao je 18 sati na dan i sagorijevao više od 9000 kalorija svakih 24 sata prelazeći Poljsku, Rusiju, Mongoliju, Kinu, Australiju i Sjedinjene Države.

Taj Škotlanđanin koji je u ponedjeljak okončao svoj biciklistički maraton ispred Slavoluka pobjede u Parizu rekao je da je jedva hodao u ta dva i po mjesec.

Devetog dana maratona pao je i slomio zub te ozlijedio lakat i zbog te nesreće gotovo je odustao, no odlučio je ne predati se.

“Mučio me nedostatak sna. Nakon tjedana i tjedana i tjedana, duge, duge sate u glavi sam se nastavio stvarno boriti. I samo moraš odlučiti da nećeš nikada stati”, rekao je.

Putovanje biciklom oko svijeta trajalo je 78 dana, 14 sati i 40 minuta. Prethodni rekord držao je Novozelanđanin Andrew Nicholson koji je 2015. godien taj pothvat ostvario u 123 dana. 

Guinnessov povjerenik za svjetske rekorde predao je biciklistu Beaumontu dva certifikata, prvi za rekord u putovanju oko svijeta, a drugi za najveću kilometražu koju je prešao biciklom u mjesec dana.