Namirnice koje jedemo gotovo svaki dan su zapravo otrovne

Lifestyle 08. lis 201709:32 > 09:45
Izvor: Pixabay

U hrani koju svakodnevno jedemo krije se i opasnost, posebno ako pretjerujemo s konzumacijom.

Neki stručnjaci tvrde kako muškatni oraščići u nekim slučajevima mogu izazvati halucinacije poput droge pa ne čudi da su se našli na ovom popisu.

Krumpir

Glikoalkaloidi su kemijski spojevi koji se nalaze u biljkama, među kojima je i krumpir. Ovi spojevi dovode do proljeva, grčeva, glavobolje i slično, a nalaze se u lišću, stabljikama, klicama, ali i u plodu krumpira.

Muškatni oraščići

Neki stručnjaci tvrde kako muškatni oraščići u nekim slučajevima mogu izazvati halucinacije poput droge pa ne čudi da su se našli na ovom popisu.

Tuna

Opasnost od tune krije se u živi, koju ova riba sadrži, a kada se nađe u našem tijelu, ona može opteretiti bubrege ili mozak te teško pasti na naš trbuh. Iako je opasnost od trovanja mala, stručnjaci upozoravaju da ne pretjerujemo s dozama, što se posebno odnosi na najmanje članove obitelji.

Bademi

Oni slatki nisu opasni, već su to gorki, koji sadrže cijanovodičnu kiselinu pa konzumiranje samo 8-10 tih badema, kod odraslih ljudi može izazvati razne zdravstvene probleme.

Rajčica

Ovdje nije problem u plodu, već u lišću koje sadrži toksične alkaloide. Također, opasna je i zelena rajčica, ako se jede sirova, jer ona nije zrela.

Sjemenke voća

Jabuke, trešnje, višnje, breskve, marelice… Sve one u sjemenkama sadrže opasnu tvar koja sadrži i cijanovodičnu kiselinu.

Med

Med je vrlo zdrava namirnica koja ima jednu veliku manu. Kako se ne bi izgubili hranjivi sastojci, on ne prolazi proces pasterizacije pa onaj sirov može biti opasan za zdravlje. Nabavljajte ga kod provjerenih proizvođača, piše Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.