Tajna mentalnog zdravlja skrivena u šalici kakaa

Lifestyle 04. stu 201710:39 > 10:40
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Ima ih više nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno.

Tajna mentalnog zdravlja, dobrog raspoloženja i mladolikog izgleda skrivena je šalici kakaa! Ovaj, u odrasloj dobi, nepravedno zapostavljen napitak, ima i niz drugih pozitivnih učinaka na zdravlje zbog kojega bi svakako trebali posegnuti za ovom namirnicom, ma u kojem se obliku nalazila.

Naime, i kakao prah i kakao maslac zbog svojih se nutritivnih svojstava ubrajaju među najhranjivije namirnice na svijetu, odnosno u tzv. superhranu.

Ono što je svakako najvažnije spomenuti, jest činjenica da je kakao iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Osim od bolesti, antioksidansi štite organizam i od slobodnih radikala, glavnih »krivaca« za starenje, a koliko je kakao bogat njima možda najbolje govori podatak da gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno.

Što se minerala tiče, upravo je kakao uvjerljivo najbolji izvor magnezija potrebnog srcu, mozgu i probavnom sustavu, ali i kostima. Visoki udio željeza još jedan kakaov adut, a tu su još i krom, teobromin (antibakterijska tvar), mangan, cink, bakar, vitamin C, omega 6 masne kiseline te anandamid, feniletilamin (PEA), triptofan i serotonin koji osiguravaju dobro raspoloženje i osjećaj zadovoljstva. Upravo zbog ovih potonjih, često se u ljudi javlja neodoljiva želja za čokoladom, no ono što svakako treba imati na umu jest da čokolade, unatoč visokom udjelu kakaa, nema pozitivan učinak na organizam. Naime, u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagrijava i gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva pa je stoga preporučljivije kakao u prahu koristiti za izradu kolača, pudinga, frapea, raznih napitaka ili domaće čokolade.

Uz sve navedeno, kakao regulira i razinu šećera i kolesterola, potiče bolje pamćenje i koncentraciju, smanjuje opasnost od srčanog udara, pomaže u regulaciji krvnog tlaka… pa ne čudi da je od davnina bio cijenjena namirnica. O tome svjedoče i povijesni zapisi o astečkom kralju Montezumi prema kojemu je ovaj napitak bio rezerviran za ratnike i društvenu elitu te je imao sakralne i svečane karakteristike, ali i oni nešto noviji prema kojima je švedski botaničar Linne kakao nazvao »hranom bogova«.

A ta hrana božanstvenog okusa raste na drveću prosječne visine 4 do 8 metara i pripada zimzelenim biljkama porodice Sterculiaceae koje je u divljem obliku danas moguće pronaći jedino u podnožju Anda na visini do 200 do 400 metara nadmorske visine, u području Amazone te u blizini rijeke Orinoco u Venezueli, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.