Osam načina na koje roditelji štete svojoj djeci

Lifestyle 24. stu 201715:48 > 15:49
Izvor: Pixabay

Biti roditelj jedan je od najtežih "poslova", ali i onaj koji najviše ispunjava. I kao i kod bilo kojeg drugog posla: Nitko ga ne radi savršeno.

Općenito govoreći, usprkos našim greškama, djeca u velikoj većini slučajeva ispadnu sasvim u redu.

Ipak, neka ponašanja roditelja nanose mnogo štete djeci i sprječavaju ih na njihovom putu do uspjeha.

Ne ponašate se u skladu s onim što govorite

Sigurno ste čuli, a možda i izgovorili onu famoznu “Radi što ti kažem, a ne što vidiš da radim”. Djeci je jako teško shvatiti ovo. Ona rastu usvjajući ponašanje svojih roditelja, često i izravno ih oponašajući. Ako se roditelji ne ponašaju u skladu s onim što govore djeci, mnogo je vjerojatnije da će djeca usvojiti obrasce ponašanja svojih roditelja nego slušati ono što im se govore. Majmun radi što majmun vidi… Zato budite sigurni da se pred vašim majmunčetom ponašate kao uzor, piše ihearintelligence.

Ne dopuštate izljeve emocija

Djeci za odrastanje treba zdrava, sigurna okolina, a to uključuje i emocionalno zdravo okruženje. Prve emocionalne veze koje dijete stvara su one s roditeljima. Zato je jako važno da se ono osjeća sigurno i ugodno pričati o svojim osjećajima, a ne da ih skriva i da ga se potiče u susprezanju osjećaja.

Pretjerano ste strogi

Djeca trebaju granice i treba ih usmjeravati, ali ako ih stalno držite na kratkom lancu, kritizirate ih i ne dopuštate im ništa, gotovo sigurno ćete narušiti samopouzdanje djetetu, pokazuje istraživanje koje je provedeno na University College u Londonu.

“Helikopter” ste

Nadgledate svaki korak vaše djece, stalno kružite nad njima, petljate se u njihove aktivnosti i na sve načine naglašavate svoju prisutnost u njihovim životima? Ovako ćete nepotrebno dovesti svoju djecu do poteškoća s povjerenjem u same sebe i uništiti im mogućnost da sami izaberu ono što je dobro za njih. Dopustite djeci da budu djeca i nađite nešto drugo čime ćete ispuniti svoje vrijeme.

Onemogućujete djeci da steknu prijatelje

Djeca koja imaju prijatelje bolje se nose sa stresnim situacijama i poteškoćama od djece koja su izolirana. Ne odvajajte svoje dijete od druge djece. Potičite ih da se druže s prijateljima i grade snažne veze s njima.

Hvalite sve

Nevjerojatno, ali djecu možete i previše hvaliti. Živimo u vremenu nagrada za sudjlovanje i svako dijete se nagrađuje za sve što napravi. Zato je važno da ne potičete djecu na takvo ponašanje i kad ste kod kuće.

Velika postignuća trebate pohvaliti, i nagraditi, čak i nekim manjim postignućima treba odati priznanje. Ali, ako hvalite dijete za apsolutno sve što napravi, mogli biste negativno utjecati na njegov psihološki razvoj. Fokusirajte se na hvaljenje značajnih postignuća, osobito onih u školi.

Radite sve umjesto djeteta

Ne trebate raditi stvari koje dijete može napraviti samo. Nemojte očekivati od četverogodišnjaka da sam pali perilicu rublja, ali od 14-godišnjaka to možete očekivati.

Naučite li dijete da ćete napraviti sve umjesto njega, ono će odrasti u osobu koja ne zna kako funkcionirati u svijetu.

Obeshrabrujete dijete da proba nove stvari

Nemojte obeshrabrivati djecu da isprobavaju različite nove stvari. Na taj način ona se razvijaju i rastu, tako uče. Ohrabrite ih da istražuju ono što ih zanima i što će im dobro doći kasnije u životu.