Kako pravilno čuvati namirnice?

Lifestyle 01. pro 201712:32 > 12:32
Izvor: Morgue File/Ilustracija

Znate li kako je najbolje čuvati pojedine namirnice?

Da bi im se produžio vijek trajanja naranče i jabuke treba držati u hladnjaku. Ali, to ne znači da trebate baciti zdjelu za voće.

Šampanjac

Čuvanje šampanjca i drugih pjenušavih vina u hladnjaku, moglo bi utjecati na njihov okus, tvrdi Marie-Christine Osselin iz Moët & Chandon’s-a.

Pjenušava vina trebala bi se čuvati na hladnom i mračnom mjestu na kojemu je temperatura trebala biti približno ista cijelo vrijeme. Hladiti ih trebate tek prije posluživanja. Kratko ga možete čuvati u uspravnoj boci, ali ako ga duže vrijeme nećete piti, bocu položite vodoravno.

Sir

Omatanje sira folijom prije odlaganja u hladnjak ubrzava proces propadanja. Sir je najbolje čuvati u papiru jer on služi kao brana koja spječava sir da se suši ili da upija previše vlage iz hladnjaka.

Prema proizvođačima sira, piše Telegraph, sir je najbolje čuvati cijeli. Ako kupujete sir u komadima, onda ga čim prije pojedite, savjetuju. Ovo nije uvijek najpraktičnije, ali zapamtite da su veći komadi sira uvijek bolji od manjih.

Sir voli vlagu pa ako imate vlažan podrum, on je idealno mjesto za čuvanje sireva.

Kruh

Čuvanje kruha u hladnjaku nije dobro jer ga isušuje. Iako hladnoća usporava stvaranje plijesni, kruh će se u hladnjaku brže “ustajati”. Najbolji način da osvježite kruh ako je već ustajao je da ga prelijete vodom i potom desetak minuta zagrijavate u mikrovalnoj.

U zamrzivaču ga možete čuvati i do tri mjeseca, ali jednom kad ga odmrznete, pojedite ga.

Rajčica

Rajčice dozrijevaju na sobnoj temperaturi. Ako ih stavite u hladnjak postat će gnjecave i bez mirisa. Čuvanjem u hladnjaku nepovratno se mijenja okus rajčice.

Bosiljak

Kao i rajčica, bosiljak ne ponosi dobro hladnoću. Preporučuje se da ga držite vezanog u bukete sa svježim cvijećem kako bi ostao svjež.

Ako ga želite zamrznuti, isjeckajte lišće, prelijte ga vodom i stavite ga u zamrzivač. Promijenit će boju i postati taman, ali okus će mu ostati isti.

Breskve, šljive i kruške

Ovo voće sadrži etilen koji ubrzava truljenje. Neko voće i povrće je osjetljivo na ovaj plin. Špinat će tako uvenuti ako ga stavite uz jabuke i breskve.

Voće koje proizvodi velike količine etilena treba držati odvojeno od ostalih namirnica. U ovu grupu se ubrajaju jabuke, marelice, avokado, zrele banane, smokve, mango, kivi, nektarine, papaja, ali i povrće poput krumpira i rajčice.

Plin će upropastiti namirnice poput šparoga, nezrele banana, brokule, kupusa, mrkve, krastavaca, češnjaka, peršina, graška, luka, tikvica, itd.

Avokado i banane

Nezreo avokado nemojte držati u hladnjaku jer hladnoća će usporiti proces dozrijevanja. Držite ga vani dok ne dozrije, a onda ga, ako ga nećete odmah pojesti, stavite u hladnjak.

Da izbjgete tamnjenje avokada, utrljajte malo limunovog soka na meso i zamotajte ga u plastičnu foliju. Tako može stajati u hladnjaku dan ili dva.

Kečap

Ako ga možete pojesti za manje od mjesec dana, ostavite ga na polici. Ako ne, bocu držite u hladnjaku.

Luk i krumpir

Nađite hladno i tamno mjesto bez vlage i tamo držite luk i krumpir. Šećeri koje sadrži luk održat će ga svježim. Ipak, ne držite ga preblizu krumpiru jer bi mogao brže proklijati.

Orasi i ulja

Proizvodi od orašastih plodova i prirodna ulja trebaju se čuvati u hladnjaku kako bi zadržala svježinu i maksimalnu kvalitetu.

Jaja

Jaja upijaju mirise iz okoline. Ako u hladnjaku čuvate nešto snažnog mirisa, jajima je bolje vani. Ipak, uvijek se trebaju skladišiti na konzistentnoj temperaturi, a optimalno je da ona bude ispod 20 stupnjeva.