Razlog zbog kojeg ipak ne biste trebali piti odstajalu vodu

Lifestyle 16. ožu 201813:15 > 13:16
Izvor: Pixabay

Učili su nas da je ujutro dobro natašte popiti običnu vodu koja je preko noći odstajala u čaši, a ne piti onu direktno iz slavine. No jeste li primijetili da ta odstajala voda ima čudan okus?

Učili su nas da je ujutro dobro natašte popiti običnu vodu koja je preko noći odstajala u čaši, dakle ne piti onu direktno iz pipe. No jeste li primijetili da ta odstajala voda ima čudan okus? Znači li to da se voda možda pokvarila ili je u pitanju nešto drugo?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine zbog čega je mikrobima lakše zagaditi je. Za čudan okus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

“U vodi koja je preko noći odstajala u čaši na zraku nakupile su se bakterije i prašina”

Naime, kako je voda bila izložena zraku upila je nešto ugljičnog dioksida i djelić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na zraku mijenja svoj kemijski sastav, donosi Discovey News. Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona te se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona mijenja okus. Provjerite 5 situacija kada nije dobro piti vodu.

Vrijedi li ostaviti vodu da odstoji preko noći u čaši nećete shvatiti olako i kada vas podsjetimo da je voda bila izložena bakterijama te da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tijekom noći nakupilo u njoj razmislit ćemo dvaput hoćemo li je popiti, piše Zadovoljna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.