Pripreme za Uskrs: Možemo li pojesti previše šunke?

Lifestyle 31. ožu 201820:22 > 20:25
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Je li zdravo jesti to polutrajno meso u velikim količinama?

Sušeno svinjsko meso koje se može održati mjesecima važna je namirnica svake obitelji u vrijeme Uskrsa. U kombinaciji s jajima, mladim lukom i francuskom salatom možemo ju jesti za doručak, ručak i večeru. Razgovarali smo sa magistrom nutricionizma Bojanom Stojnićem, osnivačem portala nutricionizam.hr, o tome postoji li mogućnost da zaista pretjeramo s unosom šunke.

Kao i svaka namirnica, pa tako i ova, dobra je i hranjiva u ograničenim količinama. Prevelika konzumacija hrane može dovesti do osjećaja nadutosti, mučnine i probavnih smetnji. Ima li “prejedanje” šunkom jednake posljedice?

Osim pojačane žeđi, ne postoje direktne posljedice konzumacije šunke specifično. Međutim ukupno pretjerivanje s kalorijama može se negativno (zapravo pozitivno) odraziti na brojku na vagi. S druge strane, ukoliko je isto ograničeno na dan-dva, teško da će promjena biti zamjetna.

Šunka ima oko 150 – 200 kcal na 100 g, što je još uvijek ispod prosjeka visokokalorične hrane. Nedostatak šunke kao prehrambenoga proizvoda je to što ima i visok sadržaj soli što bi pojedincima s ionako visokim unosom moglo predstavljati rizik, piše Ordinacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.