Ako morate isprazniti mjehur, nikada to ne odgađate

Lifestyle 27. tra 201812:46 > 12:54
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Jeste li se ikada zapitali šteti li našem zdravlju kada trpimo i odgađamo odlazak u wc kada osjetimo poriv za mokrenjem?

Mjehur odrasle osobe može držati oko pola litre urina prije nego se javi nagon za pražnjenjem. Ako odgađate odlazak u wc, mišići mjehura pritome se čvrsto stišću kako bi zadržali mokraću. Neće nastati veća šteta ako to radite povremeno, no zdravstveni problemi mogu nastati ako vam je ovakvo ponašanje itekako prešlo u naviku.

Stalnim odgađanjem pražnjenja mjehura, kada za to osjetite poriv, može uzrokovati slabljenje mišića mjehura, razvoj urinarne retencije ( op.a nemogućnost pražnjenja mjehura u potpunosti) te razvoj bakterijske infekcije.

Upala mjehura najčešće je uzrokovana bakterijom E. coli, i drugim enterobakterijama. Upala mjehura, poznata i kao infekcija donjeg urinarnog trakta, može pogoditi oba spola, ali žene su sklonije ovom zdravstvenom problemu jer imaju kraću mokraćnu cijev, zbog čega bakterije lakše i brže dopru do mjehura.

Kod žena je uretra također smještena bliže anusu, što znači da bakterije moraju prijeći kraći put da bi dospjele u mjehur. Stoga je vrlo bitno brisati se poslije svake nužde od naprijed prema natrag, a ne od anusa prema vagini, kako bi spriječili infekcije. Nikako nemojte ni učestalo zadržavati mokraću jer ćete lakše razviti upalu, koju je onda, i teže liječiti.

Zbog prečestog zadržavanja mokraće može doći do inkontinencije, a stanje se pogoršava ako dodatno trpite. Zadržavanje mokraće povezano je i s nastankom bubrežnih kamenaca, a zadržavanje mokraće je i bolno, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.