3 namirnice koje uklanjaju bol iz želuca i probavnog sustava

Lifestyle 27. srp 201807:58 > 08:08
Izvor: Pixabay

Da biste riješili probleme u želucu i probavnom sustavu ne morate piti tablete.

1. Kurkuma (Curcuma Longa)

Najbolja za: bolove u trbuhu, sindrom iritabilnih crijeva i depresiju

Zašto je učinkovita?

Ovo je začin koji oboji svako jelo u lijepu žutu boju. Glavni sastojak je kurkumin koji ima antiupalne karakteristike. U jednoj studiji pokazalo se da kurkumin uklanja bol u predjelu želuca jednako dobro kao ibuprofen. Druga studija je pokazala da smanjuje simptome sindroma iritabilnih crijeva i upale za 50 posto, a pokazala se učinkovitom i u suzbijanju depresije, piše punkufer.

Kako je uzimati: Dodajte pola čajne žličice ovoga začina u hranu svaki dan, a posebno uz jela koja sadrže masnoću i crni papar jer ovi sastojci potiču njenu apsorpciju.

Budite oprezni: Patite li od dijabetesa, porazgovarajte sa svojim liječnikom prije nego uvrstite kurkumu na jelovnik. U kombinaciji s lijekovima za dijabetes kurkuma možete spustiti šećer na vrlo niske razine.

2. Crni papar (Piper Nigrum)

Najbolji za: bolove u želucu, probavne probleme, a čak i artritis

Zašto je učinkovit?
Crni papar je prirodan lijek protiv koji se koristi u kineskoj medicini već stotinama godina. Sadrži piperin koji se smatra analgetikom, a povećava i apsorpciju hranjivih tvari u organizmu.

Kako ga uzimati? Svježe smljeveni crni papar dodajte svojem ručku ili večeri kako biste bili sigurni da dobivate maksimum korisnih tvari iz njega.

Budite oprezni: Piperin može usporiti razgradnju nekih lijekova za bolesti srca i probleme s epilepsijom, pa svakako porazgovarajte s liječnikom ako planirate uzimati veće količine crnog papra.

3. Metvica (Mentha Piperita)

Najbolja za: gastritis i opuštanje grčeva u crijevima

Zašto je učinkovita? Članak objavljen u časopisu Journal of Gastroenterology iz 2014. godine pokazao je da metvica odličan lijek protiv grčeva i bolova u crijevima jer sadrži mentol i menton koji prirodno opuštaju.

Kako je uzimati? Jednu čajnu žličicu sušene mente u listićima prelijte s 200 mililitara vruće vode. Pustite da tako odstoji 10 minuta, procijedite tekućine i pijte ovaj čaj tri puta dnevno između obroka.

Budite oprezni: Menta može pogoršati žučne kamence i simptome osoba koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), pa porazgovarajte sa svojim liječnikom ako imate ovakvih tegoba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.