Način na koji ispuhujete nos može štetiti, budite oprezni

Lifestyle 07. stu 201808:10 > 08:11
Izvor: pixabay.com

Dolazi vrijeme u godini kad se svi razbolijevamo - evo kako možete izbjeći bar jedan neugodan simptom prehlade i gripe.

Svi strahujemo od groznog osjećaja koji sa sobom donosi prehlada ili gripa, a može biti primamljivo dobro ispuhati nos kako biste očistili dišne putove. To je ono što smo naučili raditi kao djeca, i još uvijek to radimo.

No, izgleda da način na koji pušemo nos možemo biti loš za nas i zapravo može pogoršati simptome ili stvoriti više problema. Začepljeni osjećaj u nosnicama obično je rezultat nakupljanja sluzi, ali uglavnom je znak da su naši nosni prolazi natečeni i upaljeni.

Neprestano puhanje nosa nije dobra ideja jer može iritirati unutarnji dio nosa i oštetiti podlogu nosa i sinusa. To može uzrokovati nelagodu i učiniti vas potencijalno sklonijima sinusitisu.

Osim toga, ako jako pušete nos to može prisiliti zrak da ide dolje niz cijevi povezane s našim ušima i očima, uzrokujući više boli. Što bismo onda trebali učiniti kod začepljenog nosa?

Probajte pritisnitu prstom jednu nosnicu, ostavljajući drugu slobodnom i blago pušite u rupčić. Ovo bi trebalo pomoći kod čišćenja sluzi u nosnicama.

Izbjegavajte jako puhanje nosa ili naprezanje – to će pogoršati simptome i potencijalno uzrokovati štetu.

Nazalni bezreceptni lijekovi ili obično parenje vodom mogu pomoći kod simptoma, dok protuupalni lijekovi mogu ublažiti oticanje i bol, piše RTL.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.