Imate visoki tlak i šum u ušima? Ovo je mogući razlog

Lifestyle 08. svi 201907:04 > 07:09
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Sve učestalije korištanje digitalnih medija (a paralelno s time i sve manje kretanja) negativno se odražava na posturu, posebice kod djece, uzrokujući prije svega bolove u vratu, području između lopatica i ramenima.

Položaj tijela koji imaju prilikom gledanja u zaslone, tj. naginjanje glave i vrata prema naprijed u odnosu na ostatak tijela, što se službeno naziva protrakcija, kao i lagano naginjanje glave u stranu, utječe na to kako će se tijelo djeteta dalje razvijati i rasti, upozoravaju pedijatri.

Oni su zbog učestalosti ovakvih zdravstvenih tegoba u svoju praksu uveli i novi termin – text neck – koji označava bolove u vratu i grčeve koji nastaju upravo zbog stalnog naginjanja glave prema dolje. Naime, statistički podaci govore kako se već pri blagom savijanju glave prema naprijed, za samo 15 stupnjeva, vrat opterećuje kao da ste na njega stavili teret od 27 kilograma, a opetovano ponavljanje istih radnji nužno dovodi do degenerativnih promjena kralježnice, piše Ordinacija.hr.

Kad se tome pridoda i vrijeme provedeno ispred televizora, ispada da više od dva sata dnevno “ode” na ekrane, što je dvostruko više nego što stručnjaci toleriraju.

Glavobolje, šumovi u ušima, poremećaj dišnog sustava i rada štitnjače, visoki krvni tlak dovode se u vezu s lošim držanjem, posebice s protrakcijom glave. To ne čudi ako znamo da se na glavi nalaze svi “senzori” za preživljavanje, a kad se poremeti cirkulacija u tom dijelu, dolazi do poremećaja dotoka hranjivih tvari prema tkivima i organima, povećane napetosti u svim strukturama, disbalansa cjelokupnog lokomotornog sustava…

Osim bolova u vratu, ramenima i području između lopatica, protrakcija glave u izravnoj je vezi i sa skoliozom, problemima s lumbalnim dijelom kralježnice te problemima s diskovima. Naime, diskovi se “hrane” kretanjem, a ako fizička aktivnost izostane, a cirkulacija je već poremećena zbog protrakcije glave, dolazi do dehidracije diskova i njihova stanjivanja, a u konačnici i do pritiska na živac i bola.