Švedska: Zabranjen "spontani ples" u kafićima

Lifestyle 03. tra 201512:34 > 12:37
Izvor: Morguefile.com / Ilustracija

Švedska država kažnjava gazde kafića i restorana u kojima gosti spontano zaplešu. Parlament je odbio da podrži izmjene zakona koji regulira to područje, a švedska policija je zadovoljna i tvrdi da "spontani ples" izaziva nerede koji vode do fizičkog sukoba.

Anders Varveus, vlasnik noćnog kluba koji je poveo kampanju protiv zakona i priredio protestni ples na ulicama, iznenađen je rezultatom glasanja u parlamentu.

On navodi tri razloga zbog kojih se protivi specijalnim dozvolama bez kojih ugostiteljima, u čijim prostorijama dođe do “spontanog plesa”, prijete novčane kazne.

“Prvo – to je pitanje osobne slobode. Kako će netko micati svoje tijelo nije pitanje zakona. Drugo, riječ je o teškom uplitanju države u živote građana. I na kraju – vrlo je teško provesti ovaj zakon. Koja je definicija plesa”, pita Verveus.

List “Dagens Niheter” opisuje zakon kao “sramotnu birokratsku relikviju” iz 1970-ih, ilustrirajući njegovu apsurdnost izvještajem inspektora koji je uočio “plesni prekršaj” u gradu Gavle.

“Na području lokala nalazilo se između 50 i 80 ljudi koji su se kretali u ritmu muzike na način koji podsjeća na ples”, pisalo je u službenom izvještaju inspektora.

Ugostitelji u Švedskoj dobijaju novčane kazne i gube dozvole za točenje alkohola ukoliko se gostima dopadne muzika, pa počnu da spontano plešu ili “cupkaju”.