Ove poruke roditelji šalju djeci čak tisuću puta godišnje

Lifestyle 18. ruj 201911:02 > 11:14
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Roditelji i djeca u stalnom su kontaktu, bilo preko poruka ili poziva. Nova studija otkriva da članovi prosječne američke obitelji godišnje izmijene čak 10.384 poruka.

Poruke koje roditelji najčešće šalju su: “Gdje si?” (989 puta), “Kad ćeš doći kući?” (1.018 puta) i “Volim te” (1.186 puta).

Istraživanje koje je provela kompanija OnePoll analiziralo je navike komuniciranja 2.000 roditelja djece starosti od 6 do 25 godina, a otkrili su da su tekstualne poruke najpopularniji oblik komunikacije.

Otkriveno je da 53 posto roditelja porukama najčešće dogovara planove za večeru. Njih 46 posto preko poruka koordinira zadatke i aktivnosti, a 43 posto provjerava gdje su im djeca.

Roditelji tinejdžera poruke koriste i radi zabave, a 56 posto roditelja djece starije od 13 godina traži da im djeca omoguće nadzor nad njihovim profilima na društvenim mrežama, piše Index.hr.

Još jedan zahtjev koji roditelji u 52 posto slučajeva postavljaju pred djecu jest da upoznaju roditelje njihovih prijatelja prije nego što im dopuste spavanje u njihovom domu.

Više od polovice ispitanika traži da im se djeca redovito porukama javljaju kad izađu i druže se s prijateljima.

“Roditelji današnjih digitalnih obitelji suočavaju se s novim izazovima koje donosi tehnologija. Neki koriste mogućnost dijeljenja lokacije, njih 51 posto, kako bi u svakom trenutku znali gdje se nalaze drugi članovi obitelji”, izjavio je Chris Hulls, suosnivač tvrtke Life360, koja je razvila aplikaciju baš za tu svrhu.

No, čak i uz takve mogućnosti, roditelji i dalje brinu o svojim mališanima kad nisu uz njih.

Gotovo polovica anketiranih roditelja (47 posto) brine da njihovi osnovnoškolci provode previše vremena pred ekranima. To nadmašuje zabrinutost da njihova djeca neće pronaći prijatelje (26 posto).

Tri od deset roditelja djeteta osnovnoškolskog uzrasta brine kako će sadržaj koji djeca objavljuju na društvenim mrežama utjecati na njihov ugled, a to se nalazi na popisu stvari o kojima razmišljaju i kada djeca krenu u srednju školu. Uz to, 48 posto roditelja tinejdžera brine da će njihova djeca donositi krive odluke zbog pritiska vršnjaka.

41 posto roditelja muči i pitanje hoće li njihova djeca upisati fakultet, a 39 posto zabrinjava stres koji može uzrokovati škola. Šest od deset roditelja smatra da im tehnologija otežava roditeljstvo, a 25 posto njih kaže da bi voljelo da “internet ne postoji”.

Kad su u pitanju prioriteti, 65 posto roditelja kaže da su to zdravlje i sigurnost djece, 61 posto navodi sreću, a 42 posto njihovu neovisnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram