Osim što poboljšavaju okus jela, začini čine čuda za naše zdravlje

Lifestyle 01. stu 201915:07 > 15:12
Pixabay (ilustracija)

Začini su blagotvorni za organizam na više načina. Osim što hrani daju bolji okus, čuvaju i naše zdravlje pa bismo im trebali posvetiti više pažnje u prehrani.

Pri tome ne treba zaboraviti da uz neke mješavine začina u vrećicama dobivate i razne neželjene dodatke. Zato je svaki začin uvijek bolji sam, piše Dnevni avaz.

Cimet – ima specifičan okus, ali i miris, koji uvijek daje poseban štih svakoj slastici. Ali, osim toga, može biti i odlična zamjena za šećer u napicima, a s obzirom na to da bolje regulira razinu šećera u krvi, obavezno ga koristite.

Čili – izuzetno je zdrav, a kapsaicin ne uzrokuje čir nego ga sprječava uništavanjem štetnih bakterija, pa ga slobodno koristite u prehrani onoliko koliko možete podnijeti.

Kajenski papar – njime ćete začiniti i meso i povrće. Poput ljutih papričica, kajenski papar sadrži kapsaicin, a on je zdrav i daje pomalo ljutkast okus.

Kumin ili kim – od davnina se koristi kao začin i lijek, a tri puta brže pomaže da se istope kilogrami. Istraživanje koje su proveli iranski liječnici, pokazalo je da samo kašičica kima dnevno pomaže u mršavljenju te smanjuje obim masnog tkiva i nivo holesterola.

Đumbir – Umjesto svježeg đumbira, koji možete ribati i cijediti pa piti kako biste ojačali imunitet, kupite suhi, odnosno mljeveni. Pripremljen na taj način, ima još intenzivniji okus. Đumbir smiruje želudac, bogat je antioksidansima i zato je dobar protiv brojnih upalnih procesa u organizmu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.