Živite od plaće do plaće? Evo kako da povećate svoj budžet…

Lifestyle 01. velj 202018:26 > 18:29
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Svaki mjesec strepite kada će vam doći plaća kako bi napokon malo odahnuli, a pred kraj mjeseca jedva krpate kraj s krajem? Uz ove savjete uštedite novac i riješite se frustracija.

1. Odredite koliko novca dobivate za svako razdoblje
Prvi je korak poprilično jednostavan, pregledajte isplate svoje plaće i otkrijte koliko vam se novaca isplaćuje tijekom svakog razdoblja nakon što se oduzmu porezi, mirovinski doprinosi i slično.

2. Zapišite račune koje plaćate svaki mjesec u kalendar
Prođite kroz bankovne i kreditne kartice kako biste sastavili popis svih ponavljajućih računa, kao što su najam/hipoteka, komunalije, osiguranje, briga o djeci, pretplate… Zabilježite datum dospijeća za svaki račun i organizirajte ih kronološki. Zapišite ih u kalendar (fizički), zajedno s ostalim sastancima i događajima, pišu 24sata.

3. Podijelite varijabilne troškove
Neki od troškova, kao što su namirnice i benzin za automobil, neće imati isti iznos svaki mjesec. Za ove ćete vrste troškova trebati procijeniti koliko obično trošite na njih, a zatim podijeliti ukupan iznos na svoju plaću. Na primjer, ako potrošite prosječno 1000 kuna na namirnice svakog mjeseca, odvojite svaki mjesec taj iznos kako bi bili sigurni da ćete imati dovoljno za sve troškove.

4. Odvojite dodatni novac za usputne troškove i štednju
Također, trebat će vam i novčana rezerva za troškove koji se ne pojavljuju redovito. Taj novac odvojite od vaše uštede, a koji ne želite iskoristiti za svakodnevne, redovite troškove života. Tu su rođendani, odmori, vjenčanja, školski izleti i drugi nenadani troškovi koji se pojavljuju tijekom cijele godine, a ne možete ih izbjeći.

Osvrnite se na svoju potrošnju iz prošle godine i procijenite koliko ćete potrošiti u tim kategorijama na godišnjem nivou, a zatim podijelite taj iznos s brojem plaća koje ćete dobiti.

5. Dodijelite troškove svakoj plaći
Nakon što evidentirate i razvrstate sve svoje troškove, morat ćete ih podijeliti na plaću. Račune koji imaju stroge rokove dospijeća trebate platiti odmah čim dobijete račun. No, možete rasporediti sredstva za svoje varijabilne troškove i štednju i između dospijeća redovitih troškova. Samo pazite na ravnotežu tako da nikad ne potrošite više nego što ste si isplanirali.

6. Napravite plan za novac koji vam ostane
Pridržavajte se načina plaćanja računa nekoliko tjedana kako biste mogli naučiti gdje trebate prilagoditi brojeve i pomicati datume. Ako uvijek na kraju ipak nekako završite u minusu, onda ćete možda trebati smanjiti svoju potrošnju u određenim kategorijama ili promijeniti vrijeme plaćanja. Ako uspijete skupiti dodatni novac nakon što su plaćene sve obveze, ostavite ga na stranu. To vam može biti prilika da brže otplatite dugove, napravite ‘hitni fond’ ili konačno uštedite za obiteljski odmor.

Može li vam ovakav način rasporeda financija biti od koristi?

Jovan Johnson, financijski planer, osnivač i izvršni direktor tvrtke ‘Piece of Wealth Financial Planning’ u Atlanti je istaknuo da bi neki ljudi mogli ovu metodu mogli doživjeti kao smetnju i distrakciju jer oduzima previše vremena, a I može se činiti vrlo restriktivnom.

Međutim, vrijeme koje provedete radeći na vašem proračunu za plaću na kraju bi se mogao itekako isplatilo. Bez rada, bez truda i vremena, trajne promjene se nikada neće dogoditi. Zato vam želja za uštedom mora biti dovoljno jaka da biste mogli podnijeti ‘teret’ ove organizacije troškova i vremena, piše Huff Post.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.