Čelnik WHO-a: Mladi, djedove i bake sada zovite svakog dana!

Lifestyle 05. tra 202016:47 > 16:50
Izvor: Pixabay (ilustracija)

U većini europskih zemalja preoruke držanja kod kuće najviše se odnose na stariju populaciju, kojima nažalost to i najteže pada, osobito razdvojenost od unuka i obitelji.

Mladi bi dok su u izolaciji zbog pandemije koronavirusa trebali svaki dan nazvati svoje bake i djedove, poručio im je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge. Djecu i mlade Kluge poziva i da ‘iskoriste prednosti moderne tehnologije koje su im dostupne i svojim djedovima i bakama pomognu da u ‘moru’ informacija izdvoje one koje su zbilja relevantne i istinite’.

“‘Prevedite’ im i objasnite ono što možda ne razumiju i informirajte ih s točnim i bitnim informacijama o svemu što se trenutno događa, jer u današnje vrijeme njima može biti posebno teško razlikovati pravu vijest od one lažne”, rekao je za Independent.

Ranije ovog mjeseca britanski je ministar zdravstva Matt Hancock najavio da se svi stariji od 70 godina trebaju strogo držati izolacije i ostati kod kuće, kako bi se zaštitili od rizika od zaraze koronavirusom, prenose 24sata.

Hancock kaže kako je ‘dio plana Vlade Velike Britanije posebno zaštititi starije stanovništvo, zbog čega će njihova izolacija možda potrajati i četiri mjeseca. Ta je izjava zabrinula one iz dobrotvornih organizacija koje pomažu starijim osobama kao što je Age UK, a brinu da će tako dugačak period izolacije kod starijih ljudi njih stvoriti snažan osjećaj usamljenosti i depresije.

Kluge se zato mladim ljudima odlučio obratiti zbog sve većeg broja starijih koji svakodnevno završe sami i izolirani od svih, a napomenuo im je i da je važno da i u ovoj situaciji imaju zdrave navike i rutine, te im poručio da čuvaju svoje zdravlje i da svakodnevno vježbaju bez obzira na izolaciju.

Više o informacijama vezanim za koronavirus u svijetu pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.