Jedinstveno na svijetu: Sirotište za slonove

Lifestyle 19. svi 201512:39 > 13:24
Podijeli:
Izvor: ANADOLIJA

Prvo i jedino sirotište na svijetu koje brine o slonovima nalazi se u mjestu Pinnawala u središnjoj regiji Šri Lanke, a trenutno je utočište za 79 slonova koji su pronađeni usamljeni, bolesni ili ozlijeđeni u njihovim prirodnim staništima.

Sirotište je otvoreno u veljači 1975. godine kao dom za pet mladunčadi slonova. 

Sirotištem upravlja Ministarstvo za prostorno uređenje Šri Lanke, a u njemu radi ukupno 50 osoba koje se brinu o slonovima. Za sigurnost je zadužen zaštitarski tim.

Svakom udomljenom slonu se svakodnevno osigurava potrebnih 50 kilograma hrane i 200 litara vode, a za mladunčad potrebne količine mlijeka i voća.

Pored sirotišta protiče rijeka Maha Oya u kojoj se slonovi kupaju, a sve veći broj turista dolazi u sirotište i zajedno s redarima hrani slonove. Za ulazak u sirotište naplaćuju se ulaznice koje koštaju 20 američkih dolara.

U okolici sirotišta otvoreno je nekoliko suvenirnica koje prodaju suvenire s motivima slonova, a koje se zatvaraju tijekom podnevnog odlaska slonova na rijeku kako bi se izbjeglo uznemiravanje ovih životinja i spriječili njihovi napadi. 

Turisti najčešće kupuju papir, privjeske i druge predmete izrađene od slonovog izmeta.