Kombinacije dodataka ili lijekova koje ne biste trebali uzimati istovremeno

Lifestyle 20. svi 202013:45 > 13:47
Izvor: Pixabay (ilustracija

Milijuni ljudi svakodnevno uzimaju vitamine, minerale i druge dodatke prehrani za poboljšanje zdravlja i općeg stanja - ali uzimanje određenih pilula zajedno može stvoriti opasnu mješavinu.

U nastavku vam donosimo kombinacije koje trebate izbjegavati:

Magnezij i kalcij

Kad se ti minerali uzimaju istovremeno, njihova učinkovitost se smanjuje, kaže Tod Cooperman, dr. med., predsjednik Consumlaba, neovisne tvrtke za testiranje usredotočene na proizvode za zdravlje i prehranu u White Plainsu u New Yorku.

VEZANE VIJESTI

“Uzimanje velike količine minerala s drugim mineralima smanjit će apsorpciju”, kaže on.

U osnovi, minerali se natječu jedni s drugima i guše jedni druge. Zato biste takve minerale trebali uzimati s razmakom od barem dva sata.

Cink i bakar

Među mnogim prednostima cinka visoko na ljestvici se nalazi i jačanje imuniteta, ali trebali biste znati da cink ometa apsorpciju bakra. Ako morate uzeti bakar, ali i cink, napravite razmak od minimalno dva sata, kaže dr. Cooperman. Također, visoke doze cinka, koje se uzimaju u duljem razmaku, mogu uzrokovati nedostatak bakra.

Željezo i zeleni čaj

Ako miješate željezo sa zelenim čajem, crnim čajem ili dodacima kurkumina, vaše tijelo neće moći apsorbirati ovaj mineral.

Riblje ulje i ginko

Dodaci ribljeg ulja omega-3 mogu smanjiti upalu i poboljšati vam raspoloženje, ali kada uzmete ove dodatke s biljem koje razrjeđuje krv – poput ginka ili češnjaka – to može spriječiti zgrušavanje i dovesti do nekontroliranog krvarenja, kaže dr. Cooperman.

Vitamini A, D, E i vitamin K

Ako uzimate vitamin K s drugim vitaminima topivim u masti, poput A, D ili E, možda ga nećete apsorbirati onoliko koliko biste da ste ih uzimali u različito vrijeme, kaže dr. Cooperman.

“Ako uzimate multivitamin, ne brinite, ali ako vam nedostaje vitamin K, odvojite ga dva sata od ostalih vitamina topljivih u mastima”, kaže on.

Kalij i kalcij

I ovi minerali će se natjecati za apsorpciju u tijelu, upozorava dr. Cooperman. Ako trebate uzeti oba dodatka, obavezno ih razdvojite nekoliko sati, savjetuje, prenosi Index.

Kantarion i antidepresivi

Morate biti oprezni kod lijekova bez recepta ili na recept koji mogu loše utjecati na suplemente, kaže Robert Glatter, docent za hitnu medicinu iz Northwell Healtha u New Yorku. Primjerice, kantarion može uzrokovati vrućicu, zbunjenost i tjeskobu ako se uzima s antidepresivima, The Healthy.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.