Za misterioznu tragediju na Uralu 1959. kriva je lavina

Lifestyle 12. srp 202007:39 > 07:43
Izvor: APA / ZEITUNGSFOTO.AT / AFP / ilustracija

Istraga je nakon više od šest desetljeća utvrdila da je za tajanstvenu pogibiju devetero ruskih planinara na sjevernom Uralu kriva lavina.

Nesreća koja se u veljači 1959. dogodila na prijevoju Djatlov potaknula je nagađanja i teorije zavjere o uzrocima tragedije, koje uključuju vanzemaljce, obredno ubojstvo ili tajna testiranja raketa.

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odjeći za spavanje, a na nekim tijelima su bile naizgled neobjašnjive ozljede.

Prva izvješća vlasti su govorila da su koža i kosa nekih od poginulih posivile i da je na njihovoj odjeći izmjerena radioaktivnost.

Nova je istraga započeta prije više od godine dana sa ciljem da se utvrdi što se doista dogodilo prije 61 godinu.

Andrej Kurjakov iz ureda regionalnog tužiteljstva je u subotu objavio rezultate istrage po kojima su za smrt planinara krivi prirodni uzroci.

Po ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, Kurjakov je rekao da je najvjerojatnije objašnjenje lavina koja je krenula dok je skupina spavala na planinama oko 2000 kilometara istočno od Moskve.

Planinari su uspjeli napustiti svoje šatore i skloniti se ispod strmine kada se na njih sručila lavina. Više se ništa nije moglo vidjeti od snijega i naposljetku su se smrznuli, rekao je dodavši da je temperatura bila oko minus 40 stupnjeva Celzija.

Istraživano je više od 70 mogućih okolnosti smrti i rađeni su eksperimenti, rekao je ruski tužitelj. Ozljede su bile karakteristične za žrtve lavine, rekao je Kurjakov i dodao da sada slučaj smatra zaključenim.

Članovi obitelji poginulih su već izjavili da ne vjeruju tužiteljevoj verziji događaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.