Dosta vam je kuhanja? Nabavite čimpanzu

Lifestyle 03. lip 201514:13 > 14:16
Izvor: REUTERS

Čimpanze možda neće početi peći hranu na roštilju, ali mogu razumjeti koncept kuhanja i voljne su odgoditi jedenje sirove hrane pa čak i nositi hranu na određenu udaljenost kako bi ju skuhale, izvijestili su znanstvenici.

To otkriće, koje se temelji na devet pokusa provedenih u rezervatu za primate Tchimpounga u Kongu i koje je objavljeno u stručnom časopisu Proceedings of the Royal Society B, pokazuje da čimpanze imaju mentalne sposobnosti potrebne za kuhanje, uključujući planiranje, razumijevanje i sposobnost odgode zadovoljenja potrebe za hranom.

Nemaju sposobnost da zapale vatru, ali ako dobiju izvor topline “mogu manipulirati njime kako bi kuhali”, izjavio je razvojni psiholog Felix Warneken sa Sveučilišta Harvard, koji je proveo studiju zajedno s Alexandrom Rosati.

Iako se to otkriće može činiti ezoterično, ono podupire ideju da je kuhanje ubrzalo ljudsku evoluciju. Prije otprilike deset godina Richard Wrangham s Harvarda je ustvrdio da se kuhana hrana lakše probavlja te da je to možda potaknulo rast velikog mozga kod naših dalekih predaka Australopiteka.

“To pokazuje da su s malo dodatnih mentalnih sposobnosti Australopiteci stvarno mogli pronaći način za korištenje vatre za kuhanje hrane”, kazao je Wrangham, koji nije bio uključen u studiju.

Arheološki dokazi ukazuju na to da se vatra počela koristiti prije milijun godina.

Unatoč tome što čimpanze obično odmah jedu hranu, jedan od pokusa je pokazao da su često voljne otići na drugi kraj sobe kako bi ju skuhale.

Kada je to učinila prva čimpanza, znanstvenici su se pitali jesu li naišli na “čimpanzu genija”, rekao je Warneken. Međutim, i druge su pokazale istu sposobnost, razumijevajući ideju kuhanja i odgodu zadovoljenja potrebe kako bi to učinile.