Mitovi o jajima u koje trebate prestati vjerovati

Lifestyle 23. ruj 202020:51 > 20:53
Podijeli:
Izvor: Pexels/Ilustracija

Bez obzira na to jedete li ih kuhana, pečena ili su neizbježan dio vaših omiljenih recepata, jaja su sveprisutna namirnica u vašoj kuhinji.

No, unatoč njihovoj sveprisutnosti, postoji puno zabluda kada je riječ o njihovoj konzumaciji, izgledu, sigurnosti i hranjivoj vrijednosti.

MIT: Sirova jaja su bolji izvor proteina od kuhanih

Činjenica je da je konzumacija termički neobrađenih jaja rizična. Za početak je veća vjerojatnost da ćete od sirovih jaja dobiti salmonelu, vrstu infekcije koja ponekad može imati ozbiljne posljedice. Osim toga, sirova jaja nisu bogatiji izvor proteina od kuhanih. Vaše tijelo zapravo apsorbira gotovo dvostruko više proteina iz kuhanih jaja nego iz sirovih.

MIT: Sva jaja moraju biti u hladnjaku

To može ovisiti o tome gdje se nalazite u svijetu. Primjerice, u britanskoj trgovini vjerojatno nećete pronaći jaja u hladnjaku, ali u domaćim ili američkim hoćete.

Prema The New York Timesu, u SAD-u su proizvođači jaja općenito dužni oprati jaja pokušavajući spriječiti salmonelu. Postupak pranja uključuje sapune i enzime koji mogu ukloniti dio zaštitne kutikule jaja dizajnirane da ga čuva od bakterija. Ako se ta oprana jaja ohlade, bakterije se drže pod kontrolom, pa se u SAD-u upravo zato čuvaju u hladnjacima.

No, na mnogim mjestima širom svijeta, poput Ujedinjenog Kraljevstva, pranje jaja zabranjeno je iz nekoliko razloga, uključujući mišljenje da neoprezni postupci pranja mogu nanijeti više štete nego koristi te da se na ljusci jajeta dugo mogu zadržati bakterije, navodi Forbes.

Ipak, jednom kada jaje stavite u hladnjak, nakon vađenja ne bi smjelo biti više od dva sata na sobnoj temperaturi. Naime, moglo bi se “oznojiti” i time olakšati razvoj potencijalno štetnih bakterija ili čak plijesni.

MIT: Smeđa jaja imaju veću hranjivu vrijednost od bijelih jaja

Boja jaja nema utjecaja na okus ili na to koliko će hranjivih sastojaka jaje sadržavati.

MIT: Opasno je slučajno pojesti komadić ljuske jajeta

Pucketanje ljuske pod vašim zubima može biti poprilično neugodno, ali to je jedini problem. Konzumacija ljuske jajeta nije opasna, iako ako pojedete velik dio nje, to može potencijalno ozlijediti jednjak ili grlo, prema Healthlineu.

MIT: Obavezno morate ukloniti bijelu žilicu iz jajeta

Ponekad kad razbijete jaje možete primijetiti malu, bijelu nit nalik na žilu, pričvršćenu na njegov žumanjak. Te bijele niti nazivaju se “chalazae” i pomažu zadržati žumanjak na mjestu, držeći ga u središtu jaja.

Uklanjanje te žile iz jajeta prije nego što ga termički obradite posve je neobavezno, piše Insider, a prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.