Zbog pretjerane konzumacije čokolade ljudi postanu nervozni i svadljivi

Lifestyle 22. lis 202020:41 > 20:44
Shutterstock

Stručnjaci često govore da je čokolada najbolji slatkiš koji možete odabrati ako pazite na prehranu, a nerijetko se nalazi i na popisu dozvoljenih namirnica u dijetama. Ipak, mnoga istraživanja pokazala su da pretjeranom konzumacijom može doći do negativnih posljedica.

Povećava se nervoza

Čokolada sadrži fenetilamin, molekule koje imaju slično djelovanje na mozak kao psihoaktivni stimulansi, i tiramin – oblik aminokiseline. Zajedničko djelovanje može potaknuti adrenalin, lupanje srca, povećati krvni tlak te izazvati bijes i nervozu. Možete početi naglo mijenjati raspoloženje i postati svadljivi, a samim time i češće ući u sukobe.

VEZANE VIJESTI

Kosti postaju slabije

U bolnici Royal Perth, u Australiji, provedeno je istraživanje na starijim ženama kako bi se otkrilo djelovanje čokolade na organizam. Svakodnevno su ju konzumirale, a na kraju eksperimenta stručnjaci su otkrili da oksalati u čokoladi sprječavaju apsorpciju kalcija, a šećer pak potiče njegovo izlučivanje iz organizma, tvrdi autor Jonathan Hodgoson.

Nakupljanje kilograma

Jedan red mliječne čokolade ima 150 kalorija, a otprilike 50 posto energije u čokoladi dolazi od masti. Uz to, sadrži dosta šećera. Pretjerana konzumacija dovodi do povećanja kilograma.

Ako želite i dalje uživati u čokoladi, najvažnije je biti umjeren. Također, birajte onu koja ima barem 60 posto kakaa. Iako je gorka, puno je zdravija opcija.

#related-news_0

Tamnije čokolade sadrže antioksidanse, bioflavonoide, vitamine i minerale. Bogatije su alkaloidima koji psihoaktivno, čak i antibakterijski, djeluju na ljude, prenosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.