Kako očistiti kistove za šminkanje? Pravilno pranje i sušenje produžuje trajanje

Lifestyle 26. lis 202013:59 > 14:04
Izvor: Unsplash (ilustracija)

Kistovi za šminkanje nezamjenjiv su alat svakog vizažista i zaljubljenika u make-up jer uvelike olakšavaju nanošenje pudera, sjenila, ruževa, rumenila i ostalih dekorativnih kozmetičkih proizvoda. No, mnogima njihovo čišćenje predstavlja problem jer oduzima puno vremena. Ipak, šminkanje prljavim kistovima najveća je greška koju možete napraviti jer tako ugrožavate svoje zdravlje.

Osim što upijaju proizvod koji stavljate na svoje lice, kistovi talože hrpu mrtvih stanica kože s vašeg lica, prepuni su bakterija, prašine i prljavštine. Ta kombinacija gotovo sigurno izaziva prištiće, upale, a može dovesti i do ozbiljnijih infekcija. Zato biste kistove trebali redovito čistiti kako bi vaše lice ostalo zdravo.

Jer šminka izgleda dobro i postojana je jedino na čistom licu.

Kako jednostavno očistiti kistove za šminkanje?

Postupak čišćenja kistova zapravo je jednostavan, ali zahtijeva strpljenje i malo vremena. Zato odvojite jedno popodne (ovisno o tome koliko kistova imate ili kanite prati) koje možete posvetiti ovoj vrlo bitnoj aktivnosti. Evo na što paziti i kako učinkovito očistiti kistove za šminkanje.

Prvo omekšajte dlačice

Duboku posudu napunite toplom vodom te u nju uronite kistove kako bi dlačice omekšale. Tako će sredstvo za pranje bolje izvući prljavštinu, masnoću i ostatke šminke. Kistovima nipošto ne namačite drške jer ćete oslabiti ljepilo i kistovi će imati kraći vijek trajanja. Položite ih s dlačicama prema dolje, pazeći da voda ne prelazi dio gdje se metalni dio spaja s drškom. Pustite ih neka se namaču oko 15 minuta.

Pravilno pranje

Kada su se dlačice namočile, u posudu ulijte novu turu tople vode i dodajte joj malo blagog šampona za pranje kose. Naravno, uvijek je najbolje koristiti specijalna sredstva za pranje kistova za šminkanje, ali šampon će biti jednako dobar.

Kistove umočite u vodu sa šamponom na pet minuta, potom jednog po jednog trljajte po gumenoj rukavici s izbočinama ili silikonskom jaju s naborima, potezima gore-dolje, lijevo-desno i kružno. Ako nemate gumenu rukavicu ili jaje, kistove možete trljati i na dlanu, a kao izbočine poslužit će članci na vašim šakama.

Nakon što ste svaki kist dobro istrljali, isperite ih pod mlazom mlake vode s glavom okrenutom prema dolje. Pazite da su samo dlačice pod mlazom, nikako drška. Ako se kist ponovno pjeni kad ga brišete, znači da ga niste dobro isprali. Ponovite pranje dok nema ni traga sapunici.

Postupak pranja ponovite i ako primijetite da kistovi nisu potpuno čisti, odnosno da na dlačicama još uvijek ima ostataka šminke.

Sušenje je također ključno

Na vijek trajanja kistova utječe i način kako ih sušite. Kako bi voda iz njih lakše otjecala, moraju se sušiti okomito. Na online trgovinama mogu se nabaviti posebna sušila za kistove koja ih drže u okomitom položaju, no u tome vam može pomoći i sljedeći trik: Ručnik smotajte nekoliko puta dok ne napravite „jastučić”. Na jastučić položite drške kistova, a dlačice neka leže na ostatku ručnika.

Odličan trik za čišćenje jako prljavih kistova

Nekada blagi šampon ne može izvući ostatke teških i masnih pudera, kremastih rumenila i tuševa. U tom slučaju morat ćete ih očistiti pomoću proizvoda koje već imate u kuhinji – ulja i deterdženta za suđe koji izvlače najtvrdokorniju prljavštinu.

U posudi pomiješajte malo maslinovog (ili običnog biljnog ulja) ulja i deterdženta za suđe te u tu mješavinu uronite dlačice kistova, pazeći da su drške na suhom. Neka u njoj stoje oko pola sata, potom ih istrljajte prema gornjim uputama, isperite i stavite na sušenje. Dobro provjerite da kistovi nisu ostali masni; ako jesu, ponovno ih operite šamponom.

Koliko često trebate prati kistove za šminkanje?

Kistove bi u prosjeku trebalo prati barem jednom u dva tjedno, no ako se redovito šminkate, kistove kojima nanosite puder, korektor, rumenilo i ruž trebali biste očistiti jednom u tjedan dana.

Kistove za nanošenje sjenila i tuševa ne morate prati tako često, no svakako ih nemojte zanemariti. Također, kada iz njih počnu otpadati dlačice ili njima više ne možete uredno nanijeti šminku, zamijenite ih novima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.