Kako se riješiti celulita? Evo par odličnih prirodnih načina kako ga pobijediti

Lifestyle 27. lis 202013:26 > 13:26
Morguefile

Celulit se pojavljuje kod mnogo žena, a teško ga se riješiti. To je zapravo potkožno masno tkivo zbog kojeg koža na bedrima, trbuhu ili nogama izgleda poput narančine kore te se ujedno ova pojava tako i naziva.

Vrlo je čest i potpuno bezopasan. Ipak, mnoge žene traže načine kako se riješiti celulita, a uz nekoliko kućnih pripravaka i puno truda sve je moguće.

Kako nastaje celulit?

Celulit je kvrgasto udubljenje na koži koje se može vidjeti na bedrima, prsima, donjem dijelu trbuha ili pak na nadlakticama. Ono nastaje kada masne stanice proguraju srednji sloj kože koji se naziva dermis. Najveću ulogu u nastanku celulita imaju hormoni, genetika, tip tijela kao i tekstura kože.

Češće se pojavljuje kod žena nego kod muškaraca. Čak više od 85 posto žena starijih od 21 godinu imaju celulit. Mogu ga imati žene bilo koje tjelesne težine i oblika tijela. Najčešće nastaje u vrijeme puberteta, a s godinama se povećava jer koža gubi svoju elastičnost.

Na celulit utječe i način života. Tako ga može uzrokovati loša prehrana, neaktivnost, spori metabolizam, dehidracija, loša cirkulacija ili razina masti u tijelu.

Kako se riješiti celulita?

Ne postoji jednostavan način kako se riješiti celulita. Ipak, postoji nekoliko načina kako se celulit može smanjiti. Za to je važna upornost, ali i strpljenje. Rezultati mogu biti vidljivi nakon tjedan dana, ali i tek nakon godinu dana.

Vježbanje

Vježbanje može smanjiti vidljivost celulita. Važno je izvoditi vježbe za cijelo tijelo te kombinirati vježbe snage i aerobne vježbe. Osim toga, u učvršćivanju tijela vam može pomoći i hodanje, bicikliranje, planinarenje, trčanje ili plesanje. Koju god aktivnost odaberete, nećete pogriješiti.

Posebne kreme

Iako postoje mnoge kreme koje imaju anticelulitno djelovanje, one same neće u potpunosti ukloniti celulit, već će samo malo zategnuti kožu pa će celulit biti manje primjetan. Sastojak koji je odličan za razbijanje celulita je kofein pa provjerite da ga vaša krema sadrži.

Osim toga, još neki sastojci mogu pomoći u smanjenu celulita, a to su vitamin A, vitamin E i vitamin C, karnitin, retinol te forskolin.

Ove kreme se moraju nanositi barem šest mjeseci svakodnevno kako bi se rezultati primijetili. Kreme neće u potpunosti ukloniti celulit, jedino će koža izgledati nešto bolje.

Piling od kave ili šećera

Također, možete i doma napraviti piling od taloga kave. Kava je bogata antioksidansima te potiče cirkulaciju i može utjecati na teksturu kože. Osim toga, s obzirom na to da je talog grublji, on uklanja mrtve stanice kože i koža djeluje glađe.

Jednostavno pomiješajte malo vode s talogom, a ako želite dodatno nahraniti kožu dodajte malo kokosovog ili maslinovog ulja. Lagano masirajte prstima pripravak na bedrima nekoliko minuta te isperite. Možete napraviti i piling od šećera, kokosovog ulja i eteričnog ulja limunske trave.

Važno je da ovu masažu provodite samo dva do tri puta tjedno kako ne biste previše iritirali kožu. Ipak, jednom kada prestanete nanositi pilinge, celulit se može vratiti. Također, ovakav način suzbijanja celulita nije znanstveno dokazan, ali uvijek možete probati pa vidjeti hoće li kod vas biti rezultata.

Pijte puno vode

S obzirom na to da do celulita dolazi zbog dehidracije, voda je vrlo važan faktor. Ovako ćete stalno unositi tekućinu u tijelo, a to će se odraziti i na cijeli organizam.

Masaža

Postoje masaže i tretmani koji su namijenjeni upravo suzbijanju celulita. Ovdje je važna ustrajnost te redovit odlazak na nekoliko takvih tretmana. Masaža može smanjiti celulit poboljšavanjem limfne drenaže.

Celulit je veliki neprijatelj dosta žena, a njegovo suzbijanje je dugotrajno, ali i moguće. Iako ne postoji jednostavan recept kako se riješiti celulita, postoji niz različitih metoda koje mogu pomoći u njegovoj manjoj vidljivosti. Teško da će celulit u potpunosti nestati, ali barem neće biti toliko vidljiv, što je također veliki uspjeh.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.