Najbolje se putuje kad putuješ sam

Lifestyle 24. srp 201511:06 > 11:16
Izvor: REUTERS/Punit Paranjpe

Ako ste se užasavali pomisli da negdje otputujete sami, možda je vrijeme da se predomislite.

Huffington Post donosi 10 razloga da se odlučite na avanturu odlaska na putovanja, s najboljom mogućom pratnjom, a to ste vi sami.

1. Lakše planirate putovanje

Sigurno imate popis mjesta koja želite posjetiti tijekom svog života, a često se želje ne mogu uskladiti sa rasporedima ljudi s kojima na putovanje želite i otići.

Zato putujte sami, samo su vaše želje bitne i možete isplanirati putovanje u zadnji tren. Ne morate na svaki godišnji ići sami, ali bilo bi šteta ne otputovati na željeno mjesto zbog nemogućnosti usklađivanja želja i/ili rasporeda s partnerom, prijateljima…

2. Imate više vremena za sebe

Solo putovanje nudi vam vrijeme posvećeno samo sebi – a što je dragocjenost koju si rijetko tko može priuštiti.

3. Sami ‘krojite’ svoje vrijeme

Kada putujete s drugima, odabir datuma može biti problem, a to je samo početak. Što ćete jesti, gdje ćete odsjesti… tih problema nemate, ako putujete sami. Sami planirate gdje želite ići. Bilo da želite ležati 3 dana na plaži ili posjetiti 10 muzeja u jednom vikendu, nitko vam ne stoji na putu.

4. Pronađite nove prijatelje (ako želite)

Bez sumnje, strah od usamljenosti najveći je problem ako putujete sami. Tako se nećete osjećati ako odaberete restorane gdje možete jesti za šankom i razgovarati s konobarom. Također, preskočite restorane i jedite sa štandova na ulici. Ako želite upoznati lokalno stanovništvo, idite u popularne kafiće koji su po vašem ukusu.

5. Vaša iskustva imaju veće značenje

Kada putujete s prijateljima ili voljenom osobom, često vas mogu omesti u uživanju u određenom mjestu. Kada ste sami, iskustva su dublja, a uspomene traju duže.

6. Povećat će vam se samopouzdanje

Sigurno ćete biti nervozni što putujete sami, ali osjećat ćete se bolje i sposobnije kada sami ‘osvojite svijet’.

7. Bolje ćete se snalaziti na putovanjima

Kada putujete sami, bolje opažate ljude i mjesta koja posjećujete. Osim što ćete postati ljubazniji i strpljiviji, povećat će se vaša znatiželja i više ćete obraćati pažnju na svijet oko sebe.

8. Trošite unutar svog budžeta

Novac je uvijek problem kod putovanja jer svi imaju različite navike potrošnje novca. Jednostavnije je odrediti si budžet i držati ga se nego potrošiti više od planiranog jer putujete s nekim dubljeg džepa od vašeg.

9. Bit ćete zadovoljniji na kraju

Sigurno ste se jednom malo razočarali u neku osobu s kojom ste putovali. Bilo da ste se posvađali jer niste pronašli restoran, a već je kasno, a oboje ste gladni. Kada putujete sami, ovisite samo o sebi i bitno je da ste vi sretni. Vama neće smetati ako odspavate malo duže ujutro ili ako se dulje zadržite u muzeju.

10. Pronaći ćete odgovore na važna pitanja

Ako se pitate što ćete raditi sami na putovanju, vrijeme je da se na to odlučite. Sanjarit ćete, čitati knjige, učiti nove jezike, upoznati nove ljude, riskirat ćete i sjajno ćete se provesti.

Sretan put!