Hot dog: Kako se spravlja, je li jestiv i kancerogen?

Lifestyle 03. stu 201510:20 > 10:26
Morgue File (Ilustracija)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prošlog tjedna objavila rezultate studije koja kaže da su svi derivati mesa jako štetni po zdravlje i da povećavaju rizk oboljenja od raka.

To je vjerojatno natjeralo Tech Insider da objavi istraživanje na temu “što se to sve nalazi u hot dogu” koji je možda najpopularniji proizvod brze hrane u SAD-u.

U toj zemlji se pojede 20 milijardi hot dogova godišnje, a on se zapravo pravi od ostataka smrznutog mesa, 30 posto masnoće, soli, papra i bijelog luka.

Od aditiva u njemu se može naći sodijev nitrat koji sprječava razvoj bakterija u ovom prehrambenom derivatu, kao i sodijev eritorbat koji pomaže mesu (hrenovki, kobasici) da sačuva svoju boju po kojoj ga i prepoznajemo.

Derivati celuloze se koriste pri obradi mesa za hot dog, prije nego se uklone zbog pakiranja. Šokantan podatak je taj da je samo pet posto mesa koje se nalazi u kobasici/hrenovki jestiv, a ostatak čine srce, bubrezi, jetra i ostali organi ovce ili koze, koji se melju do neprepoznatljivosti.

Intenzivno jedenje ovog proizvoda brze hrane povećava rizik od raka za 18 posto, a WHO je objavila da 34.000 smrti na svijetu uzrokuje konzumacija mesa kobasica, hrenovki, odnosno hot dogova.

Cigarete i duhan su uzrok preko jednog milijuna smrtnih slučajeva, ali vam taj podatak neće pokvariti apetit, zar ne?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.