Deset grešaka kojima uništavamo svoje zube

Lifestyle 04. stu 201513:42 > 13:44
pixabay.com

Zubi pate zbog nekih naših postupaka na koje uopće ne obraćamo pozornost dok ne dođe do ispadanja ili boli. Za cigarete, pirsing, izbjegavanje zubara i pretjerivanje sa izbjeljivačima znaju svi, međutim, ima par iznenađujućih načina na kojima možete naškoditi svojim zubima.

1. Multitasking za vrijeme pranja zuba

Svaka minuta pranja zuba je dragocjena, pa tako nije poželjno da u to vrijeme čačkate po telefonu ili da to radite pod tušem. Možda je dosadno, ali tih par minuta treba provesti iznad lavaboa i ispred ogledala.

2. “Prečista” četkica za zube

Četkicu ne valja čistiti pranjem u perlilici za zube ili dezifekcijom u mikrovalnoj. Dovoljno ju je isprati vodom i ne dopuštati da je itko drugi koristi. Inače, nema dokaza da se itko razbolio od prljave četkice, a pretjerano čišćenje je može oštetiti i onda imate četkicu koja je lošija za vaše zube.

3. Izbjegavanje rentgena

Zadnjih par godina se puno prašine diže oko radijacije koja se koristi za snimanje stanja zubi, pa se govori i o tumorima koji se isključivo pripisuju rentgenu čeljusti. Preporuka je da se s liječnikom raspravlja o razini radijacije, ali ne i odustajanje od ovog ključnog nalaza za otkrivanje cista i drugih problema u ustima.

4. Ispijanje jabučnog octa

Nutricionisti i liječnici se slažu da je ispijanje jabučnog octa zdrav za probavu i metabolizam, ali se rijetko govori koliko je poguban za zubnu caklinu, koju izjeda zbog kiselosti. Preporuka je da se ocat makar ispere vodom, mada ni voda nije u stanju da ga u potpunosti ukloni.

Morguefile

5. Pranje zuba nakon jutarnjeg soka od naranče ili vode s limunom

Ako imate naviku ispijanja narančinog soka ili vode s limunom, prije pranja zubi je preporučeno, kao i u slučaju octa, ispiranje vodom ili ispijanje mlijeka ili čak mućkanje otopine soce bikarbone u ustima.

Može se i pričekati 30 minuta. Prirodni sokovi, koji su sve popularniji, inače su prilično pogubni za zube, kako zbog šećera, tako i zbog kiselosti.

6. Ignoriranje stiska čeljusti

Događalo se danju ili noću, prejak stisak čeljusti oštećuje zube i treba mu se posvetiti dužna pozornost. Ne samo da mogu stradati zubi i čeljust, nego vas mogu pratiti i tupe glavobolje.

7. Korištenje čačkalica

Čačkalica nije nikakva zamjena za zubni konac, a može oštetiti zubno meso. Stoga je koristite samo za prvu pomoć, kada ste na romantičnoj večeri.

8. Nedovoljan unos vode u orgizam

Da, voda je dobra čak i za zube, jer ispire kiselinu šećere, ali i zbog još jedne “supermoći” – pijete li vodu iz pipe, ona vrlo vjerojatno sadrži spojeve fluora, najboljeg čistača zubiju u svijetu kemije.

Pixabay

9. Nedovoljan unos kalcija i vitamina D

Za kalcij ne treba dodatno pojašnjenje, no za vitamin D nužno je naglasiti da je vrlo važan u snaženju kostiju. Osim unosa kroz namirnice, vitamin D, podsjetimo, možemo unijeti i kroz izlaganje suncu..

10. Korištenje previše tvrde četkice

Takozvana “bolest zdravih zubiju” – povlačenje zubnog mesa bez drugih naznaka paradentoze, zapravo je oštećenje desnih upotrebom previše tvrde četkice za zube. Mekane četkice s gustim vlaknima najbolji su izbor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.