Pet vitamina na koje se isplati potrošiti novac

Izvor: Morgue File

Annals of Internal Medicine nedavno je objavio niz studija o učinkovitosti vitamina i minerala koje koristimo kao dodatke prehrani.

Pokazalo se su većina njih bacanje novaca, a među njima je i primjerice vitamin C, koji nije učinkovita prevencija za obične prehlade, kako se to obično pokušava naglasiti u reklamama za lijekove, piše Salon.com.

No, da nije sve tako beznadno pokazuju vitamini i dodaci koji “vrijede novca” koje u njih uložite. Radi se o vitaminu D, probioticima, cinku, nijacinu i češnjaku. Evo i zašto!

Vitamin D

Od svih “klasičnih” vitamina, upravo od ovog možete imati najviše koristi. Brojna istraživanja pokazala su kako su osobe koje su ga redovito konzumirale, dakako u preporučljivim količinama, živjele duže od onih koji nisu. Također, djeca koja unose više vitamina D kasnije imaju manje šanse da se ‘uhvate za svaku prehladu’, ali im i jača imunitet, zdravlje i umanjuje rizik od prijeloma.

Probiotici

Bakterije koje žive u našem organizmu imaju jednu od najvažnijih uloga u našem zdravlju, a probiotici pomažu regulaciji količin tih bakterija. Nadoknađuju određene koje nam u nekom trenutku mogu nedostajati, a koje su neophodne za naše zdravlje, kako probavno, tako i opće.

Cink

Iako je jako bitan za naš metabolizam, često je “ignoriran”, a ovaj mineral je zapravo važniji u borbi protiv prehlada i gripa nego “razvikani” vitamin C. Također, onima koji nastoje uzimati preporučene doze cinka prehlade, kada i dođe do njih, traju bitno kraće i slabijeg su intenziteta.

Nijacin

Poznat je i kao vitamin B3, a liječi i preventivno djeluje na mnoge bolesti i stanja, poput visokog kolesterola, Alzheimerove bolesti, dijabetesa i glavobolje. Također, neke su studije pokazale da redovito uzimanje ovog vitamina smanjuje rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Češnjak

Da je češnjak zdrav ne znaju samo naše bake i djedovi koji su to mnogima od nas vjerojatno ponavljali. Mnoge su studije pokazale povezanost između veće konzumacije češnjaka i manjeg rizika od obolijevanja od raznih tumora, no ova povezanost još nije u potpunosti potvrđena.

Napominjemo da se o konkretnim količinama konzumiranja bilo kakvog dodatka prehrani – najbolje savjetovati s liječnikom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.