Nakon što ovo pročitate nikad nećete čistiti uho štapićem

Lifestyle 17. sij 201611:29 > 11:37
Izvor: Pixabay

Čišćenje ušiju higijenskim štapićima vrlo je raširen oblik održavanja higijene, ali ako je vjerovati stručnjacima to je i najgore što možete učiniti za zdravlje svog uha.

1. Štapić može ozlijediti bubnjić

Vosak iz uha je vrlo neugodan, ali i koristan jer štiti bubnjić od upala i bakterija. Čišćenje štapićem može ga nagurati do bubnjića duboko u uho.

2. Moguće su i upale

Ako vosak nagurate duboko u unutrašnjost uha sve bakterije koje se nalaze u vosku ćete približiti bubnjiću i tako riskirate upalu.

3. Koristite štapiće za čišćenje školjke uha

Ako morate koristiti štapiće, koristite ih za čišćenje vanjske strane uha i tako spriječite da bakterije uopće uđu u uho.

4. Koristite alternativne metode čišćenja

Ako imate problem sa stvrdnutim voskom u ušima, nakapajte par kapi ulja za njegu bebine kože u ušnu školjku. Postavite kuglicu od vate na otvor vanjskog uha kako bi spriječili ‘razlijevanje’. Nagnite uho u suprotnom smjeru nakon nekog vremena i dopustite da ulje istekne zajedno s nečistoćama

5. Maslinovo ulje

Također je korisno pri omekšavanju voska u uhu. Nakapajte dvije do tri kapi ove multifunkcionalnog ulja u uho prije spavanja, i primijetite razlike već nakon nekoliko dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.