Ako vaš dom miriše na amonijak, možda imate miševe u pećnici

Lifestyle 21. stu 202116:52
Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Miševi u kući mogu biti opasni za zdravlje, osobito jer mogu kontaminirati hranu ili pitku vodu. Ova životinja može proširiti i niz baketrijskih i virusnih bolesti, a poznato je da se često zavlače iza frižidera ili u pećnici.

No, jedan neobičan miris može vam oktriti da se miš krije u vašoj pećnici. Stručnjaci navode da ako vam dom miriše na amonijak, postoji mogućnost da se miš zavukao u pećnicu.

Iako neki ljudi koriste upravo amonijak za čišćenje doma, ako ga vi ne koristite, a ipak osjetite taj miris, to bi moglo ukazivati na prisutnost miševa u kući.

“Ako imate problema s miševima, možete osjetiti miris nalik amonijaku, odnosno vrlo jak miris urina. To se posebno može primijetiti u zatvorenim prostorima kao što su kuhinjski ormari ili pećnica”, objašnjava dr. Nancy Troyano, certificirana entomologinja.

Miševi se vole gnijezditi u izolaciji, a to može biti opasno jer mogu pokidati izolaciju u pećnici.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da miševi mogu širiti niz bolesti, a jedna od najpoznatijih je hantavirus, skupina virusa koji mogu uzrokovati groznicu, bolove u mišićima i umor, prenosi Best life.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar