Božur: Uzgoj, održavanje i gnojidba najljepšeg ukrasa u svakom vrtu

Lifestyle 09. tra 202115:42
božur, svijeće
Izvor: Unsplash

Božur potječe iz Kine, a u svijetu postoji oko 3000 različitih vrsta ove biljke. Kako je riječ o trajnici, nije osjetljiva na vanjske uvjete pa je laka za održavanje.

S dolaskom proljeća priroda se budi, a naši vrtovi i balkoni žude da ih ukrasimo raznim cvijećem koje nam uljepšava svakodnevni život. Poznata trajnica koju često možemo naći u vrtovima ljubitelja biljaka jest božur koji se kod nas uzgaja u formi grma koji može narasti do 100 centimetara.

Božur spada u porodicu žabnjaka i još je poznat pod latinskim imenom paeonia. Cvjetovi božura mogu biti jednobojni ili u kombinaciji boja te su obično u promjeru od 12 do 17 centimetara. Kako nije osjetljiv na vanjske uvjete, može jako dugo potrajati ako se pravilno njeguje. Nije osjetljiv na ljetne kiše, ali ni niske temperature. Cvate od travnja do svibnja, a kada cvjetovi ocvatu, na njihovom mjestu pojavljuju se duguljaste i tanke sjemenke.

Postoji čak nekoliko vrsta božura: običan, plemeniti, grmolik, Ludrow božur i planinski božur, a svaki je lijep na svoj način.

Uzgoj božura: Glavni trikovi

Božur se lako može uzgojiti kod kuće, no kako bi pravilno rastao i bio bujan, treba paziti na nekoliko stvari. Najbolje ga je saditi u kasno ljeto ili ranu jesen kako bi procvao sljedećeg proljeća. Božuri nažalost nisu balkonsko cvijeće jer trebaju puno prostora, a vole sunce ili djelomično sjenovita područja.

Plitka sadnja je ključna

Ako se posadi duboko, božur neće procvati, zato je važno posaditi ga što pliće. Prije sadnje tlo dobro prekopajte i pognojite ga zrelim kompostom. Dijelove zadebljalog korijena posadite plitko na razmak od 60 centimetara. Pupovi moraju biti pokriveni sa samo malo zemlje.

Ako sijete sjeme božura na otvorenom, posadite ga u jesen na ograđeno mjesto. U zatvorenom ga posadite tijekom kolovoza u zasebne posude i omotajte plastičnom vrećicom kako bi dozrio. Kada dozre, stavite ga na hladno mjesto čime se oponašaju zimski uvjeti. Sjeme se sadi u plitku, rahlu zemlju bogatu humusom te je prije sadnje potrebno zemlju tretirati fungicidom.

Presađivanje

Kada je riječ o presađivanju, može se presaditi cijela biljka ili dio korijena. Gomolj se mora saditi plitko, na tek nekoliko centimetara u zemlju. Najbolje ih se presađivati kad miruju, dakle, od listopada do ožujka.

Razmnožavanje

Božur se može razmnožiti razdvajanjem korijena, reznicama i sjemenjem. Korijenje se u jesen vadi iz zemlje, opere se i dijeli na dijelove s najmanje tri vegetacijska vrha. Ako ga razmnožavate reznicom, ona se reže nakon što ocvate. Ako sadite sjeme, biljka će procvjetati nakon pet godina od sjetve.

Podupiranje

U slučaju da su cvjetovi toliko veliki da vise prema zemlji, poduprite ih drvenim ili plastičnim štapovima. Kada primijetite da se neki cvijet osušio, obavezno ga odrežite da nepotrebno ne crpi energiju i hranu biljci.

Gnojidba

Božur se gnoji tijekom ožujka ili kad se otopi snijeg kako bi se pripremio za cvjetanje. Nipošto ga nemojte gnojiti tijekom vrućina jer to šteti gomoljima. Tlo barem dva mjeseca prije sadnje pognojite organskim gnojivom.

Mravi im ne smetaju

Ako primijetite mrave na cvjetovima, ne tjerajte ih jer oni ne smetaju biljci. Naime, mravi se hrane sokom cvjetova božura i tako im pomažu da se brže otvore. Kada vaš božur procvjeta do kraja, mrava više neće biti.

Zalijevanje božura

Božuru treba osigurati dobru dreniranost tla jer se vlaga ne smije zadržavati u njemu. Dok cvjeta, voli veće količine vode, a kad ocvate može podnijeti i sušu. Ako raste u područjima s čestim padalina, ne trebate ga dodatno zalijevati. U jesen stabljike odrežite gotovo do zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar