Čile uz pomoć pametne plutače pokušava zaštititi kitove

Lifestyle 18. lis 202211:11
Image by Angelo Giordano from Pixabay

Pametna plutača koja može "čuti" ocean i pratiti klimatske promjene dio je novih nastojanja da se ugroženim kitovima pomogne da izbjegnu sudare s brodovima na svom putu od Antarktike do ekvatora.

Plutača je postavljena u zaljevu Corcovado, nekih 1100 kilometara južno od glavnog grada Čilea, početkom listopada i prva je od mnogih koje je planirala Inicijativa Blue Boat, projekt osmišljen za zaštitu kitova i praćenje morskih ekosustava.

Područje vrvi morskim životom i ima velik broj raznih vrsta kitova tijekom ljetne sezone na južnoj hemisferi.

“Ovo je početak duljeg puta”, rekla je Sonia Espanol, direktorica Inicijative Blue Boat, dodajući da se nadaju da će zaljev pokriti s najmanje šest plutača.

“Odavde nema ograničenja, ideja je moći pokriti cijelu migracijsku rutu kitova od Antarktika do ekvatora.”

Područje prepuno fjordova i otoka, suočava se s velikom količinom pomorskog prometa koji je odgovoran za zvučno zagađenje i prijeti morskim sisavcima koji ovise o zvuku za kretanje i lov.

Plutača radi pomoću softvera  Listening to the Deep Ocean Environment (LIDO), koji prati zvukove i koristi umjetnu inteligenciju za prepoznavanje morskih sisavaca, njihovu vrstu i lokaciju u stvarnom vremenu.

Zatim upozorava obližnja plovila kako bi mogla smanjiti buku i izbjeći sudare.

Uređaj također sadrži senzore za temperaturu vode, razine kisika i još mnogo toga za praćenje zdravlja oceana i utjecaja klimatskih promjena, za koje se očekuje da će pomoći usmjeravanju javnih politika prema okolišu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar