Cvijeće za rođendan: Koje odabrati i koja je simbolika iza onih najpopularnijih?

Lifestyle 22. tra 202115:42
cvijeće, buket, ruže
Izvor: Pixabay

Pri odabiru poklona za rođendan trebate razmišljati o nekoliko stvari. Naravno, pokloni će biti različiti ovisno o tome kome su namijenjeni, koliko ste bliski s tobom osobom te koliko ste novaca spremni izdvojiti. No, s jednom stvari sigurno nećete pogriješiti, a to je – cvijeće za rođendan.

Cvijeće kao poklon može predstavljati zahvalu, poštovanje, ali i ljubav. Prije nego se odlučite nekome pokloniti cvijeće za rođendan, donosimo objašnjenje i simboliku iza najpopularnijih cvjetova.

Cvijeće za rođendan: Koje odabrati?

Simbolika različitog cvijeća se razlikuje po kulturama pa je tako u Hrvatskoj poznato da su krizanteme cvijeće koje se nosi na groblje, ruže predstavljaju ljubav, a suncokret sreću i veselje. Ovo su još neki simbolični cvjetovi koji mogu biti odličan poklon za rođendan.

1. Bijele kamelije

Kada nekome poklanjate bijele kamelije kao cvijeće za rođendan time im poručujete da su poželjni. Ovo je cvijet koji se obično poklanja dugogodišnjim partnerima ili osobi kojoj želite dati do znanja da je želite bolje upoznati.

2. Sadarka ili baby’s breath

Sadarka je simbol čistoće i nevinosti. Ovo je dobar poklon za rođendan djeteta, posebice ako se radi o prvom ili drugom rođendanu. Sadarka se može miješati u buketu s tratinčicama te tako biti vrlo lijep dar.

3. Narcisi

Živahan buket narcisa simbolizira novi početak. Narcisi mogu biti lijep poklon za rođendan osobama koje su započele s novim poslom, preselile se ili jednostavno započinju novu godinu života. Povezuju se i s proljećem te cvjetanjem novih ideja.

4. Zumbul

Zumbuli u svim bojama odlična su ideja za dar onim osobama koje vole mirisno cvijeće kao poklon za rođendan. Simboliziraju sigurnost i povjerenje zbog čega će biti dobar poklon od supružnika, pa čak i poslovnih partnera.

5. Šumska potočnica

Ovaj cvijet nosi zanimljiv engleski naziv „Forget me nots“ čije ime govori samo za sebe. Ovaj cvijet se daruje osobama kod kojih želite ostaviti dobar dojam i za koje ne želite da vas zaborave. Predstavljaju i pravu ljubav.

6. Tratinčice

Iako su tratinčice češće dodatak buketu, mogu se i samostalno darovati kao cvijeće za rođendan. Tratinčice su simbol čistoće i prijateljske ljubavi.

7. Suncokret

Suncokret možda i nije prvi cvijet za koji ćete se odlučiti za poklon, no mogu biti zaista zanimljivi. Ovaj cvijet simbolizira lojalnost, požrtvovnost i obožavanje. Poznati su po tome da izazivaju sreću, a osobi kojoj ih poklonite ovime dajete do znanja da im želite sreću u nadolazećim izazovima.

8. Tulipani

Tulipani su specifično cvijeće za proljeće, barem u našem podneblju pa tako i simboliziraju početak, rast i razvoj. Mogu predstavljati ponovno rođenje, ali i solidarnost. Tulipani također predstavljaju duboku ljubav.

Ruža kao poklon za rođendan

Ako kod nekog cvijeta imate boja na biranje, to su ruže, najčešći odabir cvijeća za rođendan i druge životne događaje. Jednostavne su, profinjene, a lijepo izgledaju u buketu i samostalno. No, prilikom odabira ruže za poklon, pripazite na to koju boju ćete kupiti.

Ružičaste ruže simboliziraju sreću zbog čega su one odličan odabir cvijeća za rođendan. Mogu ih darivati prijatelji, partneri ili članovi obitelji. Mogu se spajati s drugim cvijećem i od njih se mogu raditi predivni buketi.

Crvene ruže predstavljaju ljubav i romantiku. Idealne su kao poklon od partnera, a mogu biti i odličan način da nekome date do znanja da vam se sviđa. Postoji i poseban simbolizam u broju ruža pa se u narodu vjeruje da uvijek trebate darivati neparan broj ruža kako bi imali sreće u ljubavi.

Bijele ruže simboliziraju jednostavnost, čistoću i nevinost. To je jedan od razloga zašto se upravo bijele ruže koriste za vjenčanja ili krštenja.

Narančaste ruže simbol su strasti, entuzijazma i seksualne želje. Manje se povezuju s ljubavi nego crvene ruže, no predstavljaju sličnu stvar, premda su više karakteristične za početak veze ili zanimljivog prijateljstva, dok se crvene ruže daruju za pravu, duboku ljubav.

Žute ruže predstavljaju prijateljstvo te pokazuju da vam je osoba kojoj darujete žute ruže za rođendan vrlo draga i da je želite zadržati u životu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar